Blogi

 • Odottamattomissa tilanteissa ammattitaito punnitaan

  Perjantaina työviikon jälkeen ihmiset liikkuivat vilkkaasti Turun kauppatorilla. Yhtäkkiä järjetön väkivallanteko iski oman arjen turvallisiksi koetuissa paikoissa. Tällaisen pahuuden edessä on sanaton ja tyrmistynyt. Poliisit olivat kuitenkin nopeasti paikalla ja toimivat ammattimaisesti. Sairaalassa annettiin suuronnettomuushälytys ja niin uhrien kuin tekijän hoito käynnistyi nopeasti.

 • Laihduttamisen sietämätön keveys

  Lihavuusepidemiaa on toistuvasti käsitelty erilaisissa medioissa.  Tietoa on, mutta tuloksia ei vaan tahdo syntyä. Amerikkalaisessa vatsakirurgian lehdessä kerrottiin hiljattain uudesta konstista: vatsanpeitteiden läpi laitettavasta syöttöletkusta, josta ruokailun jälkeen mahalaukku letkutetaan tyhjäksi viemäriin.  Eikö todella ole muita konsteja lihavuuden hoidoksi?

 • Pimeä pelko

  Myönnän – pelkäsin lapsena pimeää. Se oli tuntemattomana uhkaava. En voinut nähdä, mitä siellä on – ties millaisia mörköjä se voisi sisältää. Parempi siis karttaa moista, tai juosta karkuun. Ja kun pimeys kuitenkin välillä oli totta, nipistää silmät kiinni ja yrittää kieltää koko asia.

 • Lääkärit ovat soten toteuttajia – vain osallistumalla voimme vaikuttaa

  Lääkärien osaamista tarvitaan uudessa sotessa. Uskon, että monipuolisemmin kuin nykyisin. Meidän asiantuntemuksellamme on merkitystä ja vain osallistumalla voimme vaikuttaa. Huolista huolimatta tai ehkä juuri siksi meidän on oltava aktiivisesti mukana.

 • Äidinkielen merkitys korostuu entisestään

  Valkolakin sai tänä vuonna laittaa päähänsä palkintona lukio-opintojensa suorittamisesta taas tuhannet nuoret. Gaudeamus igitur -laulu kajahti lukioissa ja kyynel vierähti monen ylpeän äidin ja isän silmäkulmaan. Tuoreiden ylioppilaiden lisäksi valkolakin päähänsä painoivat myös riemuylioppilaat. Tämän tittelin saavutti myös tasavaltamme presidentti tänä keväänä.

 • Yhteistyöstä avoimina

  Lääketeollisuuden ja lääkärien yhteistyö hyödyttää koko yhteiskuntaa, mutta erityisesti terveydenhuoltoa ja potilaita. Ilman tätä yhteistyötä lääketiede ei olisi kehittynyt niin korkeatasoiseksi kuin se nykyisin on.

 • Palkasta pitää voida puhua

  Kolme takuuvarmaa asiaa, josta ei kannata aloittaa small talkia hieman vieraamman ihmisen kanssa ovat raha, politiikka sekä seksi. Soten myötä puhutaan koko ajan rahasta eli niistä potentiaalisista säästöistä. Lääkäreiden palkastakin pitäisi nyt puhua, koska uutta Lääkärisopimusta pohditaan parasta aikaa.

 • Polkee polkee, jaksaa jaksaa

  Lääkärikunta kokee 2020-luvulla merkittävän nuorennuskuurin, kun tiedekunnista rynnistää työelämään ja erikoistumaan noin 700 lisensiaattia vuosittain. Huolta on kannettu siitä, löytävätkö kaikki töitä. Enemmän pitäisi kuitenkin miettiä sitä, miten pystymme siirtämään nuorille sen tietotaidon, joka terveydenhuoltojärjestelmästämme poistuu, kun joka vuosi noin 500 kokenutta kollegaa eläköityy.

 • Laadukas koulutus valokeilaan uudessa sotessa

  Eduskunta on vastikään saanut käsiteltäväkseen sote-uudistuksen lakikokonaisuuden myös valinnanvapauden osalta. Suotavaa on, että lakipaketti etenee tällä kertaa maaliin asti. Koulutuskysymykset ovat valmistelun kiireessä jääneet kuitenkin liian vähälle huomiolle.

 • Lakiesitys valinnanmahdollisuuksien laajentamisesta annettu

  Etkö tunnistanut – eikös kyse ole valinnanvapauslaista? Siis hallituksen esityksestä laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa, 9.5. aamulla valtioneuvoston yleisistunnossa annettu? Samasta asiasta puhun, mutta lakiesityksellä on virheellinen nimi!

 • Maailma muuttuu – miltä muutokset näyttävät Lääkäriliiton tuoreen juristin silmin?

  Tulevaisuuden uhkakuvissa robotit, tekoäly ja digitalisaatio vievät ihmisiltä työpaikat, samalla puhutaan oudoista termeistä, kuten esineiden internet tai lisäarvo. Muutokset lääkärintyössä eivät kuitenkaan rajoitu teknologiaan, vaan edellisiäkin enemmän hämmennystä aiheuttaa tutumpi termi sote. 

 • Valinnanvapaus – mistä on kyse?

  Koko uudistuksen keskeinen tarkoitus on, että perusterveydenhoito toimisi tehokkaasti, jolloin ihmisten ”vuoto” turhiin päivystyskäynteihin ja sitä kautta myös erikoissairaanhoitoon vähenisi. Tällöin saadaan samalla rahalla enemmän ja potilas hoidetaan siellä, minne hän kuuluukin.

 • 2030-luvun erikoislääkärit tulevat

  Kylmästä säästä huolimatta kesä tulee pian ja sen myötä kesäsijaiset. Kurssikokojen suurennuttua amanuenssuuri- ja kesätyöhakemuksia alkaa tulla jo alkukesästä seuraavan vuoden kesälle. Tiedon jano ja kilpailu harjoittelupaikoista on kova.

 • Terveyspolitiikkaa potilaan hyväksi

  Sote- ja maakuntauudistus ja erityisesti valmisteilla oleva valinnanvapauslainsäädäntö on keskusteluttanut niin suurta yleisöä kuin Lääkäriliiton jäsenkuntaakin. Silmiini ja korviini on välillä kantautunut kysymyksiä, kuka liiton linjaukset tekee, onko niitä käsitelty hallituksessa, ja onko valtuuskunta niitä linjannut. Kahteen viimeiseen kysymykseen on selkeä vastaus: On.

   

 • Innostuksen voima

  Miten boheemin näköinen, rento luennoitsija risuparrassaan sai minut pauloihin, ihmettelin mielessäni. Valtava innostus ja aito intohimo siihen, mistä hän puhui, oli todennäköinen selitys.

 • Kohti uudistuvaa Lääkärisopimusta

  Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö elää valtaisassa murroksessa, ja muutamassa vuodessa muutoksia tapahtuu entistä enemmän. Lähes kaikkien julkisella sektorilla työskentelevien lääkärin työnantaja vaihtuu ja työskentelypisteidenkin määrä yksittäisen lääkärin kohdalla lisääntynee. Palvelussuhteen ehdoissakin tapahtunee muutoksia.

 • Lääkärit ansaitsevat työnsä tueksi toimivammat tietojärjestelmät

  Lääkärit ovat viime aikoina saaneet kutsun osallistua potilastietojärjestelmiä koskevaan kyselytutkimukseen. Jo 3000 lääkäriä on vastannut. Lisää vastaajia tarvitaan, jotta saamme koko ammattikunnan näkemyksiä edustavan aineiston kasaan.

 • Yhdessä uusi sote tehdään

  Suomi on jo nyt yli kymmenen vuotta naapureitaan jäljessä terveydenhuoltonsa uudistamisessa. Tarvitsemme tätä uudistusta. Ei ole enää syytä palata lähtöruutuun.

 • 2030-luvulle kestävää muutosta tekemään

  Vaikka epäilijöitä riittää kaikissa leireissä, ensimmäiset maakunnalliset sote-organisaatiot ovat aloittaneet toimintansa. Niiden joukossa oma työpaikkani Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja peruspalvelukuntayhtymä eli tuttavallisemmin Soite.

 • Pohdintoja tasa-arvosta

  Tänään Suomessa vietetään Minna Canthin syntymäpäivän kunniaksi tasa-arvon päivää.