-
Olet osa lääkärikunnan historiaa
Lääkärin ammatti on paitsi alati uudistuva, niin myös yksi perinteisimmistä. Antiikin ajoista alkaen sukupolvi toisensa jälkeen on antanut panoksensa kanssaihmisten parantamiseksi ja kärsimysten lievittämiseksi. Ilman edeltävää polvea ei olisi ollut opastusta seuraavalle. Ilman seuraavaa polvea ei olisi ollut ketään kelle tiedon ja taidon siirtää. Ilman katkeamatonta ketjua ei olisi jatkuvaa kehitystä ja nykyistä ammattikuntaa sekä näyttöön pohjautuvaa lääketiedettä.
-
Prosenttitiedettä
Puolet siitä mitä teille lääketieteellisessä opetetaan, ei pidä paikkaansa. Emme vain tiedä, kumpi puoli se on.
-
Työelämässä juridiikka on usein huono isäntä
Vanha arvoitus kysyy, mikä on hyvä renki, mutta huono isäntä. Vastaus on tuli. Työelämän haasteita ratkoessa samaa voi usein sanoa juridiikasta.
-
Sairauspoissaolotarpeen määrittäminen – kyselytutkimus lääkäreille
Miksi sairauspoissaolotarpeen määrittämiseen liittyviä tekijöitä on tarpeen tutkia uudelleen nyt?
-
Joulun yltäkylläisyys ja kohtuuden moraali
Kaupoille joulu on vuoden tärkein myyntiajankohta. Mainoksia on joka paikassa. Uusia kivoja vempaimia on keksitty tai vähintäänkin vanhoja merkittävästi paranneltu. Markkinamiehet kyllä osaavat luoda ihmisille tarpeita. Lapsiperheille erilaiset lelukuvastot aiheuttavat perheen pienimmissä riemua, mutta vanhemmissa ahdistusta. Toiveet ja tarpeet eivät todellakaan kohtaa, kun lapsi miettii joululahjatoiveitaan.
-
Lääkäriliiton valiokuntapaikat pian jaossa - tule mukaan!
Lääkäriliiton alueelliset valiokunnat pyörivät viidellä yliopistopaikkakunnalla. Mistä on oikein kyse? Kannattaako lähteä mukaan?
-
Määräaikaisuuksien myytit on aika murtaa
”Meillä on näitä määräaikaisia, kun ei ole tarpeeksi virkoja.” ja ”Olen nyt ensin määräaikainen, mutta jos hommat sujuu, saan ehkä vakipestin.” Siinäpä kaksi usein kuultua lausetta työelämästä, joilla ei juridista pohjaa ole juuri lainkaan.
-
Winston Churchill ja ratkaisu terveydenhuollon kriisiin
Perusterveydenhuollon hätähuutoja kuuluu ympäri Suomen. Miten ongelma pitäisi ratkaista?
-
Sulautuminen turvaa Lääkärien työttömyyskassan tulevaisuuden
Lääkärien työttömyyskassan ja Lakimiesten työttömyyskassan sulautumisesta on monia hyötyjä.
-
Tulevaisuus turpeessa – vai sittenkin tieteessä?
Tämän päivän tutkimus on huomisen hyvää hoitoa. Tällä viikolla olemme kuitenkin saaneet kuulla, että opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kaavailee mittavia leikkauksia tutkimusrahoitukseen.
-
Millainen pääsykoe lääkikseen?
Lääketieteellinen tiedekunta on aina ollut paikka, jonne ei jouduta, vaan päästään. Halukkaita on enemmän kuin aloituspaikkoja. Kovin huonolla todistuksella ei kannata edes lähteä kisaan mukaan. Millainen olisi hyvä, oikeidenmukainen ja oivallisen lääkäriaineksen erotteleva pääsykoe?
-
Jaksamisen äärirajoilla
Vallitseva koronatilanne aiheuttaa suurta huolta lääkäreissä aivan samoin kuin muussa terveydenhuoltohenkilöstössä. Potilaat halutaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi resurssipula erityisesti perusterveydenhuollossa, hoitovelan kasvu ja siten potilaiden hoitamatta jääminen huolestuttaa.
-
Taasko uusi tutkimus?
Kun tutkimuksia on ollut liikkeellä paljon, saattaa helposti tulla mieleen epäilys siitä, onko omilla vastauksilla oikeasti vaikutusta. Kyllä on.
-
Epidemiaa ei hallita vain terveydenhuollon keinoin
Koronaepidemia on siirtynyt uuteen vakavaan vaiheeseen. Nyt on tehtävä kaikki voitava epidemian hillitsemiseksi. Velvollisuus toimia epidemian hillitsemiseksi koskee kaikkia yhteiskunnan sektoreita ja koko väestöä.
-
Työsuojelu koskee myös lääkäreitä
Terveydenhuollon tehostaminen näkyy konkreettisesti työntekijöiden arjessa. Liian raskaaksi kasvava työkuorma johtaa pahimmillaan terveysongelmiin.
-
Rokotuksia odotellessa
Covid19-pandemian pitkittyessä ja rokotteiden viipyessä rokotuskeskustelu on alkanut kuumentua.
-
Miten hyvin potilastietojärjestelmät toimivat vuonna 2021?
Mikä on potilastietojärjestelmien tilanne vuonna 2021? Mikä toimii, mikä ei? Sitä tutkitaan nyt käynnistyvän tutkimuksen avulla.
-
Kollegiaalisuus kannattelee
Kulunut vuosi on muuttanut maailmaa ja tapaamme toimia sekä työskennellä. Nyt kysytään kollegiaalisuutta – ja se näyttääkin nousevan esiin entistä vahvempana.
-
Laaturekisterien kehittäminen vaarassa?
Laaturekisterien tärkeä merkitys on terveydenhuollon asiantuntijoiden piirissä selvä. Ongelmana on toiminnan jatkorahoitus.
-
VIIKOSSA HOITOON – kohtuuton vaatimus?
SOTE-uudistuksen jo aika mones tuotantokausi on menossa. En enää jaksa laskea. Vuosia on kulunut, työryhmiä, papereita, selvityksiä ja selvitysmiehiä on riittänyt. Ja terveyserot kasvavat.