Lääkäriliiton Terveys on tärkeintä -blogissa liiton asiantuntijat, luottamustehtävissä toimivat henkilöt ja lääkärit sekä muut asiantuntijat avaavat näkymiä suomalaiseen terveydenhuoltoon järjestelmätasolta arkikokemuksiin. Blogissa julkaistut tekstit eivät edusta Lääkäriliiton virallista kantaa.
-
Hitaita herrojen kiireet
Rapiat kolmekymmentä vuotta sitten, juuri erikoissairaanhoitolain voimaantulon jälkeen, joukko tuolloisia nuoria lääkäreitä julkaisi kirjasen. Huolemme oli, että jos terveyspalvelujärjestelmäämme ei kyetä kehittämään, kansalaisten – ainakin osan – veronmaksuhalukkuus tulee romahtamaan.
-
Kun sinä et ole vain sinä
Tutkimus ja demokratia ovat saman perheen sisaria. Molemmissa otoksen katsotaan edustavan koko joukkoa. Tästä seuraa, että osa meistä ei aina tiedä tulleensa tutkituksi tai päättäneensä, vaikka näin olisikin tapahtunut.
-
Tarvitaanko lääkärikoulutuksen ja opetuksen kehittävää työotetta palvelujärjestelmässä?
Terveydenhuolto on murroksessa: sote-uudistus muovaa terveydenhuollon alueellista järjestämisvastuuta ja toimintaa, terveydenhuollon toimijoita on kentällä enemmän kuin koskaan ja samaan aikaan lääketieteen koulutusta uudistetaan. Nämä muutokset tarjoavat yliopistollisille sairaaloille ja keskussairaaloille mahdollisuuden tarkastella opetus- ja koulutustoimintaansa uudella tavalla. Osataanko tähän mahdollisuuteen tarttua?
-
Apua, syrjinkö vahingossa?
Tuomitsen syrjinnän kaikissa muodoissa, oli se sitten ikään, sukupuoleen, etnisyyteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvaa. Mielestäni en syrji ketään ja ajattelen erilaisuuden olevan rikkaus. Mutta syyllistynkö kuitenkin syrjintään vähän niin kuin vahingossa? Haastan sinutkin pohtimaan asiaa.
-
Terveisiä tyhjästä tilasta
Viestinnässä on aina mukana paitsi osallistujat myös tyhjä tila, jossa tapahtuvaa on vaikea hallita. Konteksti ja ennakko-oletukset vaikuttavat voimakkaasti siihen, mitä tyhjässä tilassa tapahtuu. Parhaimmillaan ymmärrystä ja jaettua todellisuutta, toisinaan jotain muuta.
-
Lääkärin todistukset - tarpeellista vai tarpeetonta?
Lääkärille on suotu aivan erityinen asema todistajana ja tämän aseman on antanut yhteiskunta. Lääkäreihin luotetaan puolueettomana asiantuntijana. Lääkärin todistaminen on kuitenkin laventunut lakisääteisistä alueille, joille se ei kuulu.
-
Hyvää työpaikkaa ken vaihtaisi?
Olipa kerran nuori kollega, joka kysyi neuvoa työpaikkansa ongelmiin eräällä monien tuntemalla lääkärifoorumilla. Olisi vähättelyä sanoa, että kollegan kuvaama tilanne olisi ollut ”pienehkö ongelma viihtyvyydessä”, mutta jos olisi nähnyt vain nuoren kollegan saamat vastaukset, sellaisesta olisi voinut kuvitella olevan kysymys.
-
Kerro, kerro kuvastin, mikä muoto kaunehin?
Onko yrittäjyyden kuvajainen kauniimpi kuin vanhan kunnon työsuhteen – muutamia näkökohtia nuoren lääkärin toiminnan aloittamiseen yksityissektorilla.
-
Olet osa lääkärikunnan historiaa
Lääkärin ammatti on paitsi alati uudistuva, niin myös yksi perinteisimmistä. Antiikin ajoista alkaen sukupolvi toisensa jälkeen on antanut panoksensa kanssaihmisten parantamiseksi ja kärsimysten lievittämiseksi. Ilman edeltävää polvea ei olisi ollut opastusta seuraavalle. Ilman seuraavaa polvea ei olisi ollut ketään kelle tiedon ja taidon siirtää. Ilman katkeamatonta ketjua ei olisi jatkuvaa kehitystä ja nykyistä ammattikuntaa sekä näyttöön pohjautuvaa lääketiedettä.
-
Prosenttitiedettä
Puolet siitä mitä teille lääketieteellisessä opetetaan, ei pidä paikkaansa. Emme vain tiedä, kumpi puoli se on.
-
Työelämässä juridiikka on usein huono isäntä
Vanha arvoitus kysyy, mikä on hyvä renki, mutta huono isäntä. Vastaus on tuli. Työelämän haasteita ratkoessa samaa voi usein sanoa juridiikasta.
-
Sairauspoissaolotarpeen määrittäminen – kyselytutkimus lääkäreille
Miksi sairauspoissaolotarpeen määrittämiseen liittyviä tekijöitä on tarpeen tutkia uudelleen nyt?
-
Joulun yltäkylläisyys ja kohtuuden moraali
Kaupoille joulu on vuoden tärkein myyntiajankohta. Mainoksia on joka paikassa. Uusia kivoja vempaimia on keksitty tai vähintäänkin vanhoja merkittävästi paranneltu. Markkinamiehet kyllä osaavat luoda ihmisille tarpeita. Lapsiperheille erilaiset lelukuvastot aiheuttavat perheen pienimmissä riemua, mutta vanhemmissa ahdistusta. Toiveet ja tarpeet eivät todellakaan kohtaa, kun lapsi miettii joululahjatoiveitaan.
-
Lääkäriliiton valiokuntapaikat pian jaossa - tule mukaan!
Lääkäriliiton alueelliset valiokunnat pyörivät viidellä yliopistopaikkakunnalla. Mistä on oikein kyse? Kannattaako lähteä mukaan?
-
Määräaikaisuuksien myytit on aika murtaa
”Meillä on näitä määräaikaisia, kun ei ole tarpeeksi virkoja.” ja ”Olen nyt ensin määräaikainen, mutta jos hommat sujuu, saan ehkä vakipestin.” Siinäpä kaksi usein kuultua lausetta työelämästä, joilla ei juridista pohjaa ole juuri lainkaan.
-
Winston Churchill ja ratkaisu terveydenhuollon kriisiin
Perusterveydenhuollon hätähuutoja kuuluu ympäri Suomen. Miten ongelma pitäisi ratkaista?
-
Sulautuminen turvaa Lääkärien työttömyyskassan tulevaisuuden
Lääkärien työttömyyskassan ja Lakimiesten työttömyyskassan sulautumisesta on monia hyötyjä.
-
Tulevaisuus turpeessa – vai sittenkin tieteessä?
Tämän päivän tutkimus on huomisen hyvää hoitoa. Tällä viikolla olemme kuitenkin saaneet kuulla, että opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kaavailee mittavia leikkauksia tutkimusrahoitukseen.
-
Millainen pääsykoe lääkikseen?
Lääketieteellinen tiedekunta on aina ollut paikka, jonne ei jouduta, vaan päästään. Halukkaita on enemmän kuin aloituspaikkoja. Kovin huonolla todistuksella ei kannata edes lähteä kisaan mukaan. Millainen olisi hyvä, oikeidenmukainen ja oivallisen lääkäriaineksen erotteleva pääsykoe?
-
Jaksamisen äärirajoilla
Vallitseva koronatilanne aiheuttaa suurta huolta lääkäreissä aivan samoin kuin muussa terveydenhuoltohenkilöstössä. Potilaat halutaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi resurssipula erityisesti perusterveydenhuollossa, hoitovelan kasvu ja siten potilaiden hoitamatta jääminen huolestuttaa.