Äidinkielen merkitys korostuu entisestään

Valkolakin sai tänä vuonna laittaa päähänsä palkintona lukio-opintojensa suorittamisesta taas tuhannet nuoret. Gaudeamus igitur -laulu kajahti lukioissa ja kyynel vierähti monen ylpeän äidin ja isän silmäkulmaan. Tuoreiden ylioppilaiden lisäksi valkolakin päähänsä painoivat myös riemuylioppilaat. Tämän tittelin saavutti myös tasavaltamme presidentti tänä keväänä.

Ylioppilasjuhlissa laulettavan laulun sanojen sisältöä ei ole tarkemmin tullut mietittyä, latinaa kun sanat ovat. Kohtalonsa eteen ei kukaan pääse, muistuttaa laulu, ja lopulta perii meidät kaikki aikanaan multa.

Riemuitkaamme, vielä on
suonissamme tulta!
Jälkeen nuoruutemme armaan,
jälkeen vanhuusajan harmaan
meidät perii multa,
meidät perii multa.

Omista ylioppilasjuhlista on jo yli 30 vuotta aikaa. Melko vaatimattomiksi ovat kouluaikani muistoissani hiipuneet. Sinikantisia ruutuvihkoja, joiden reunoihin viivoittimella tehtiin marginaaleja.  Taskulaskin oli perusmalli, ja matematiikan taulukoista katseltiin kaavat. Vieraan kielen sanoja opeteltiin ulkoa, kielistudio sentään oli ja siellä suoritettiin YO-kokeiden kuuntelut.

Perusasiat eivät muutu, vaan niiden hallitseminen jopa korostuu. 

Perusasiat opittiin ja niillä on pärjätty tähän asti. Perusasiat eivät muutu, vaan niiden hallitseminen jopa korostuu. Lääkäriliiton pitämässä lääketieteen perusopetuksen seminaarissa äidinkielen merkitystä korostettiin yhteen ääneen.

Viestintätaitojen osaamisen tärkeys ei tule muuttumaan, vaikka toimintaympäristö muuttuu. Edelleen on tiedon välittäminen potilaalle aivan kriittistä hoidon onnistumiselle. Tiedon välitystapoja on nykyään erilaisia: suullisesti vastaanotolla eli ihan livenä tai videon avulla etänä. Kirjallisesti chatin tai potilasasiakirjamerkintöjen kautta katselemalla Omakantaa. Lääkärin taitojen ohella ovat potilaan äidinkielen taidot tärkeät: miten hän ymmärtää lukemansa?

Tiedon välittäminen potilaalle on aivan kriittistä hoidon onnistumiselle.

Perusasiat opitaan koulussa ja sen päälle rakentuu ammatin vaatima spesifinen osaaminen. Oppiminen on elinikäistä, se on ilo eikä suoritus.

Välillä on hyvä juhlia ja iloita yhdessä. Onnea kaikille uusille ylioppilaille ja riemuylioppilaille yhtä lailla! Nauttikaamme elämästä! Meidän kenenkään ei ole syytä etukäteen murehtia laulun viimeisten säkeiden mukaista kohtaloamme.  

Takaisin