s

Blogi

 • Priorisointi terveydenhuollossa

  Kuka terveydenhuollossa priorisoi? Vai priorisoivatko kaikki? Jääkö mitään jäljelle, kun kaikki priorisoivat?

 • Pyyd. Koht. Tukea ja ymmärrystä

  Pian on taas se aika vuodesta, kun suuri joukko motivoituneita ja oppimishaluisia lääketieteen kandidaatteja aloittaa elämänsä ensimmäisen lääkärinsijaisuuden sairaalassa tai terveyskeskuksessa. Itse muistan vielä elävästi päivät ennen kyseistä hetkeä. Siinä pakokauhun, jännityksen ja innostuksen sekamelskassa tuntui kuin olisin lupautunut tekemään laskuvarjohypyn tietämättä, toimiiko varjo lainkaan. Mitä jos en osaakaan kaikkea mitä jo pitäisi osata? Mitä jos teen hoitovirheen? Mitä jos mitä jos mitä jos jos jos?

 • ”Mellan hägg och syren”

  Elämme parhaillaan vuoden upeinta aikaa. Pimeä talvi on takana ja koko pitkä ja kuuma kesä edessä. Luonto tuntuu armahtavan meitä poloisia pohjoisen asukkaita. Kevät näyttää tällä kertaa tulleen meille sopivasti vapuksi, ja ennusteet povaavat poutasäille jatkoa -- toivottavasti näin myös käy.

 • Sähköisen lääkemääräyksen hyödyt

  E-resepti on tuonut tulleessaan paljon hyötyjä, mutta käyttökokemuksien myötä myös järjestelmän rajoitteetkin ovat tulleet selkeästi esille

 • Voiko tulevaisuuden terveydenhuoltoa opettaa?

  Jos pitää tehdä vuosisadan uudistus terveydenhuollolle, ketkä sitä tekevät? Jos sitä tekevät keski-ikäiset tai vanhemmat, saadaanko jo valmiiksi keski-ikäinen uudistus? Entäpä terveydenhuollon digitalisaatio sitten – kannattaisiko laittaa insinöörien tilalta nuoret lääkärit ideoimaan, mitä he toivoisivat työkaluiksi, niin omaa työtään helpottamaan kuin potilaille terveyttä tuottamaan?

 • Sinustako tulevaisuuden lääkärijohtaja?

  Terveydenhuolto ja koko SOTE-sektori on suurten muutosten keskellä. Niin järjestäminen ja rahoitus kuin palveluiden tuottamismuodotkin ovat valinkauhassa. Myös ruohonjuuritason potilastyön toteutustavat kehittyvät nopeasti digiloikan myötä ja potilaiden roolin kasvaessa sekä eri ammattiryhmien työnjaon kehittyessä.

 • Tekijänoikeudet kiistan kohteena yliopistoissa

  Suomen voimassaolevan lainsäädännön mukaan tekijänoikeus kuuluu tekijälle. Näin on menty tähän asti myös yliopistoissa.

 • Sinustako uusi lääkäriluottamusmies yliopistoon?

  Yliopistoissa eletään tällä hetkellä poikkeuksellisia aikoja. Säästötoimet kurittavat yliopistojen henkilöstöä, opiskelijamäärät ovat huipussaan, jaksamista koetellaan ja henkilöstön vähentämistoimet koskettavat myös lääkäreitä. Yliopistosektorin lääkäreillä on nyt erinomainen tilaisuus lähteä mukaan luottamusmiestoimintaan ja päästä vaikuttamaan.

 • Mistä tulevaisuuden lääkärijohtajat?

  Mitä on johtaminen? Kysymys oli ensimmäistä kertaa edessäni varusmiespalveluksen aikaan. Tuossa vaiheessa en ollut tosissani vielä ajatellutkaan pyrkiväni lääkikseen. Halusin vain etsiä rajojani siinä uudessa viitekehyksessä, josta itseni muun ikäluokkani kanssa löysin. 

 • Töissä voi olla myös kivaa

  Töissä voi olla myös kivaa. Ainakin sellaisina hetkinä, kun työ on mielekästä ja tiimi toimii.

 • Sote-pysäkki

  Onko sote pysäkillä? Viimeisen viikon aikana eri medioissa olleesta keskustelusta näin voisi päätellä. Lääkäriliiton standillä Pohjolan Lääkäripäivillä Oulussa sote-pysäkillä riittää kuhinaa – ja kuuluu kritiikkiä!

 • Keisarin uudet vaatteet

  ”Mutta eihän hänellä ole vaatteita ensinkään”, huudahtaa pikkulapsi H. C. Andersenin tutussa sadussa. Ihan etsimättä tämä satu tuli mieleeni lukiessani STM:n pari viikkoa sitten julkistettua selvitystä rajatun lääkkeenmääräämisen toteutumisesta, sekä raportin sisältämiä kehitysehdotuksia.

 • SOTE juna

  SOTE juna etenee.  Junassa ollaan joko kyydissä tai ei. Kyydissä olevat jakavat yhteisen matkakokemuksen toisten matkustajien kanssa.

 • Vaihtoehtohoidot ja lääkäri

  A-Talk otti 4.2. esille vaihtoehtolääketieteen aseman Suomessa. Asia on kansainvälisesti ajatellen Suomessa hyvin rauhallinen, koska meillä on niin kovin vähän lääkäreitä, jotka sotkisivat lääketieteen ja uskomushoidot. On kuitenkin myönnettävä, että uskolla on voimaa hoidossa.

 • Puhelu johtavalle lääkärille

  ”Jari, Mari, Kari, Pirkko…” laskee ääni puhelimessa. Olen soittanut erään terveyskeskuksen johtavalle lääkärille ja pyytänyt tietoja lääkäritilanteesta.

 • Lääketieteen tutkimus koituu suomalaisen potilaan parhaaksi

  Valtion tutkimusrahoituksen apeana lasketteleva käyrä ei ole aiheuttanut laajoja mielenilmauksia kaduille, vaikka useammat arvostetut kollegat ovat nostaneet kliinisen tutkimuksen ahdingon merkittäväksi murheeksi, jonka vaikutuksia emme nyt halua tai osaa nähdä. Uskovatko lääkäritkään enää aidosti suomalaisen tutkimuksen voimaan ja tulevaisuuteen? Meidän on pakko.

 • Pyöräretki

  Lomalla voi pyöräillä. Lomalla voi ajatella. Lomalla voi motivoitua. Ja lomalla on kivaa opettaa muita – töissä olevia.

 • Hankintalakiko sote-mallin ratkaisee?

  EU:n uusi hankintadirektiivi on vahva paperi. Vaikka komissio antoi direktiiviehdotuksensa jo joulukuussa 2011, tuli parlamentin huhtikuussa 2014 hyväksymä direktiivi ’yllätyksenä’ sote-järjestämislakia valmistelleille. Direktiivi niittasi joulukuussa eduskunnalle annetun järjestämislakiesityksen rakenteen – tai niin on ainakin väitetty.  

 • Kustannustehokkuus vai kustannusvaikuttavuus?

  Tietääkös kukaan, mitä tapahtui 11.5.2005 – reilu kymmenen vuotta sitten? Oikein: sisäasiainministeriö asetti kunta- ja palvelurakennehankkeen aikajänteelle 11.5.2005–31.5.2006. Hankkeen yhtenä neljästä valmisteluryhmästä toimi STM:n vetovastuulla sosiaali- ja terveyspalveluiden valmisteluryhmä.

 • Paperittomat haastavat lääkärin etiikkaa

  Kun yksittäiset liittomme jäsenet ovat kyseenalaistaneet  liiton  myönteisen suhtautumisen paperittomien oikeuteen saada hoitoa, on hyvä palata lähteille. Maailman Lääkäriliitto perustettiin toisen maailmansodan jälkeen ja erityisesti, koska lääkärit olivat rikkoneet etiikkaansa tavalla, joka hämmensi sivistynyttä maailmaa.