Blogi

 • 2030-luvun erikoislääkärit tulevat

  Kylmästä säästä huolimatta kesä tulee pian ja sen myötä kesäsijaiset. Kurssikokojen suurennuttua amanuenssuuri- ja kesätyöhakemuksia alkaa tulla jo alkukesästä seuraavan vuoden kesälle. Tiedon jano ja kilpailu harjoittelupaikoista on kova.

 • Terveyspolitiikkaa potilaan hyväksi

  Sote- ja maakuntauudistus ja erityisesti valmisteilla oleva valinnanvapauslainsäädäntö on keskusteluttanut niin suurta yleisöä kuin Lääkäriliiton jäsenkuntaakin. Silmiini ja korviini on välillä kantautunut kysymyksiä, kuka liiton linjaukset tekee, onko niitä käsitelty hallituksessa, ja onko valtuuskunta niitä linjannut. Kahteen viimeiseen kysymykseen on selkeä vastaus: On.

   

 • Innostuksen voima

  Miten boheemin näköinen, rento luennoitsija risuparrassaan sai minut pauloihin, ihmettelin mielessäni. Valtava innostus ja aito intohimo siihen, mistä hän puhui, oli todennäköinen selitys.

 • Kohti uudistuvaa Lääkärisopimusta

  Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö elää valtaisassa murroksessa, ja muutamassa vuodessa muutoksia tapahtuu entistä enemmän. Lähes kaikkien julkisella sektorilla työskentelevien lääkärin työnantaja vaihtuu ja työskentelypisteidenkin määrä yksittäisen lääkärin kohdalla lisääntynee. Palvelussuhteen ehdoissakin tapahtunee muutoksia.

 • Lääkärit ansaitsevat työnsä tueksi toimivammat tietojärjestelmät

  Lääkärit ovat viime aikoina saaneet kutsun osallistua potilastietojärjestelmiä koskevaan kyselytutkimukseen. Jo 3000 lääkäriä on vastannut. Lisää vastaajia tarvitaan, jotta saamme koko ammattikunnan näkemyksiä edustavan aineiston kasaan.

 • Yhdessä uusi sote tehdään

  Suomi on jo nyt yli kymmenen vuotta naapureitaan jäljessä terveydenhuoltonsa uudistamisessa. Tarvitsemme tätä uudistusta. Ei ole enää syytä palata lähtöruutuun.

 • 2030-luvulle kestävää muutosta tekemään

  Vaikka epäilijöitä riittää kaikissa leireissä, ensimmäiset maakunnalliset sote-organisaatiot ovat aloittaneet toimintansa. Niiden joukossa oma työpaikkani Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja peruspalvelukuntayhtymä eli tuttavallisemmin Soite.

 • Pohdintoja tasa-arvosta

  Tänään Suomessa vietetään Minna Canthin syntymäpäivän kunniaksi tasa-arvon päivää. 

 • Valinnanvapaudessa kypsyy mahdollisuus

  Valinnanvapauskeskustelu velloo julkisuudessa kuumana. Kirjoittelun sävy on lähinnä pelottelevaa, jopa uhkaavaa. Ei ihme, että kollegakuntakin on huolissaan. Aiheettomasti, väitän.

 • Eettinen keskustelu kahvipöydässä

  Onko lääketieteen etiikka elämän ja kuoleman kysymyksiä ja selkeästi oikeaa ja väärää, vai onko se tavallista lääkärin arkea? Missä eettisistä kysymyksistä saa puhua, ja kenen kanssa? Suljettujen ovien takana, kollegojen kanssa työpaikalla vai ihan julkisuudessa tai potilaiden kanssa?

 • Tulevaisuudessa hoidot räätälöidään yksilökohtaisesti

  Yksilöllinen terveydenhuolto on tulossa. Taakse jäävät ajat kun saman lääkehoidon ajatellaan soveltuvan sadoille miljoonille potilaille maailmassa. Tulevaisuudessa hoidot räätälöidään yksilökohtaisesti. Potilaan yksilöllisen genomin perusteella suunnitellaan sopivat immunoteriapiat ja kantasoluhoidot.  Tarvittaessa kasvatetaan uudet elimet vanhojen tilalle.

 • Jotta viestimme kuuluisi kaikille, viestinnän on kuuluttava kaikille

  Sosiaalinen media avaa monia mahdollisuuksia Lääkäriliitolle. Kun HS kirjoitti viikko sitten lääketeollisuuden ja lääkärien yhteistyön avoimuudesta negatiiviseen sävyyn, saimme oman näkemyksemme välittömästi esiin sosiaalisen median kautta. 

 • Kyse on nimenomaan avoimuudesta - ei piilottelusta

  Helsingin Sanomat on kirjoittanut laajasti lääkäreiden ja lääketeollisuuden yhteistyön taloudellisesta määrästä (HS 25.2.). Juttu perustuu viime keväänä julkistettuihin tietoihin ja yhdessä päätettyyn tämän yhteistyön avoimuuden lisäämiseen.

 • Avoimuus lisää luottamusta

  Olemme nyt kolmatta vuotta totuttelemassa käytäntöön, jossa lääkeyritykset keräävät ja julkistavat terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tekemäänsä yhteistyöhön liittyvät taloudelliset tiedot. Tiedot viime vuoden yhteistyöstä julkistetaan toukokuun lopussa.

 • Koko-sote, osa-sote – vai ei sotea ollenkaan?

  Hallitus valmistelee kuumeisesti sote-lainsäädäntöä eduskuntaan, valinnanvapausehdotusten ollessa lausuntokierroksella. Poliittinen oppositio keskittyy tyrmäämään hanketta, vedoten erityisesti valinnanvapauden vahingollisuuteen – tähän kuoroon ovat yhtyneet eräät terveydenhuollon ammattilaisetkin. Jotkut kuntatoimijat pyrkivät betonoimaan olemassa olevan palvelurakenteen valmistelemalla terveydenhuollon kokonaisulkoistuksia perustettaville yhteisyrityksille. Mitähän tästä tulee?

 • Pelastetaan ihmisiä – ei henkiä

  Se, että anestesiologit hengenpelastamisen ammattilaisina ovat aktivoituneet vaatimaan keskustelua hoidon järkevyydestä, elämänlaadusta ja turhien hoitojen karsimisesta on erittäin arvokasta.

 • Onko riski sairaus?

  Riski tulee latinan sanasta risicare, joka merkitsee karin tai karikon kiertämistä. Riski merkitsee uhkaa, epäonnistumisen mahdollisuutta. Korkeakaan riski ei välttämättä koskaan realisoidu, riski ei siis ole varma tuomio.  Geenitestissä todetun koholla olevan syöpäriskin takia ison leikkauksen käyneen henkilön sairausajan palkanmaksu on herättänyt keskustelua.

 • Uusi konsti parempi kuin pussillinen vanhoja?

  Mihin suuntaan maailma menee, on vaikeampi sanoa, mutta toimintaympäristön muutos on varma asia. Varovaisuutta on totuttu pitämään hyveenä, mutta jossakin vaiheena varovaisuus kääntyy vanhanaikaisuudeksi ja kelkasta tippumiseksi. 

 • Kenen pitäisi opettaa aikuinen uusille tavoille? Työpaikan?

  Sairauspoissaolot maksavat yrityksille paljon ja työntekijöiden kannustaminen liikkumaan on suosittua. Firmat voivat antaa työntekijöilleen liikuntaseteleitä ja uusimpana trendinä on palkata oma työpaikkaliikuttaja (1). Onko todella työnantajan tehtävä opettaa aikuisia uusille tavoille? Kuka huolehtii työttömistä?

 • Televisiota ostamassa

  Jari Sarasvuo: ”Ihmisen tärkein taito on osata myydä”. Itseään, ajatuksiaan, ideologioitaan – ohjeitaan?