Blogi

 • Joka vanhoja muistaa sitä tikulla silmään?

  Suunnittelin kirjoittavani viime viikolla blogin otsikolla ”Hallituksen sote-tanssi alkaa sujua: yksi askel taakse, kaksi eteen”. Piti ottaa aikalisä – ja vaihtaa otsikkoa, luettuani sote-asiantuntijatyöryhmän lausunnon parin viikon takaa.

 • Lääkäri väkivallan kohteena

  Työntekijöihin kohdistuva väkivalta on ollut esillä viime aikoina julkisessa keskustelussa. Myös moni lääkäri joutuu työssään väkivallan kohteeksi - tai ainakin sen uhka on monessa työpisteessä väkevästi läsnä.

 • Lääkärisopimus on edunvalvonnan perusta – myös yksityissektorilla?

  Sote ja maakuntauudistuksen myötä monen lääkärin työnantaja vaihtuu – vähintään nimellisesti kunnasta ja kuntayhtymästä maakunnaksi. Muutoksia tapahtunee myös työ- ja virkasuhteen ehdoissa jollakin aikavälillä riippuen sovellettavasta sopimusjärjestelmästä ja sopimuksista.

 • Onko työpaikalla hyvä olla?

  Hyvä työilmapiiri, arvostava ja toisiaan tukeva työyhteisö on suuri voimavara työntekijälle. Valitettavasti hyvä työilmapiiri ei aina ole itsestään selvyys.

 • Lääkäriliitto antaa julkisen varoituksen epäkollegiaalisesta käytöksestä

  Kollega Teppo Järvinen on julkisesti verrannut Käypä hoito –ohjeiden teossa mukana olleita lääkäreitä vaalirahakohussa tuomittuihin henkilöihin. Tästä on tehty liitolle tutkimuspyyntö, joka on tutkittu ja aiheelliseksi havaittu.

 • Mitä pitäisi miettiä googlettavista potilaista?

  Takana ovat ne ajat, kun lääkäri määräsi. Potilaslakikin toteaa, että hoito pitää toteuttaa  yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Lääkäriliitolla on ollut autonomiahanke, mutta miten potilaat ymmärtävät lääkärin autonomian? Ja miten lääkärin autonomialle käy potilaan tiedon lisääntyessä?

 • Tiivis kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä myös lääketieteen koulutuksen alalla

  Elokuun viimeisinä päivinä Helsingin Messukeskukseen kokoontui suuri ja innokas joukko asiantuntijoita keskustelemaan lääketieteen opetuksesta ja sen kehittämisestä. Kyseessä oli AMEE -konferenssi, joka oli nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Osallistujia oli yli 90 maasta yhteensä lähes 4000 – heistä suomalaisia miltei 400.

   

 • Yhdenvertaisuus – mikä ihana sana

  Yhdenvertaisuus – ihana sana. Niin monimerkityksellinen ja monitulkintainen. Entäpä toinen: kansanvaltaisuus. Ei sitäkään voine yksiselitteisesti määritellä. Otan vielä kolmanneksi itsemääräämisoikeuden. Se ehkä selkeämpi?

 • Odottamattomissa tilanteissa ammattitaito punnitaan

  Perjantaina työviikon jälkeen ihmiset liikkuivat vilkkaasti Turun kauppatorilla. Yhtäkkiä järjetön väkivallanteko iski oman arjen turvallisiksi koetuissa paikoissa. Tällaisen pahuuden edessä on sanaton ja tyrmistynyt. Poliisit olivat kuitenkin nopeasti paikalla ja toimivat ammattimaisesti. Sairaalassa annettiin suuronnettomuushälytys ja niin uhrien kuin tekijän hoito käynnistyi nopeasti.

 • Laihduttamisen sietämätön keveys

  Lihavuusepidemiaa on toistuvasti käsitelty erilaisissa medioissa.  Tietoa on, mutta tuloksia ei vaan tahdo syntyä. Amerikkalaisessa vatsakirurgian lehdessä kerrottiin hiljattain uudesta konstista: vatsanpeitteiden läpi laitettavasta syöttöletkusta, josta ruokailun jälkeen mahalaukku letkutetaan tyhjäksi viemäriin.  Eikö todella ole muita konsteja lihavuuden hoidoksi?

 • Pimeä pelko

  Myönnän – pelkäsin lapsena pimeää. Se oli tuntemattomana uhkaava. En voinut nähdä, mitä siellä on – ties millaisia mörköjä se voisi sisältää. Parempi siis karttaa moista, tai juosta karkuun. Ja kun pimeys kuitenkin välillä oli totta, nipistää silmät kiinni ja yrittää kieltää koko asia.

 • Lääkärit ovat soten toteuttajia – vain osallistumalla voimme vaikuttaa

  Lääkärien osaamista tarvitaan uudessa sotessa. Uskon, että monipuolisemmin kuin nykyisin. Meidän asiantuntemuksellamme on merkitystä ja vain osallistumalla voimme vaikuttaa. Huolista huolimatta tai ehkä juuri siksi meidän on oltava aktiivisesti mukana.

 • Äidinkielen merkitys korostuu entisestään

  Valkolakin sai tänä vuonna laittaa päähänsä palkintona lukio-opintojensa suorittamisesta taas tuhannet nuoret. Gaudeamus igitur -laulu kajahti lukioissa ja kyynel vierähti monen ylpeän äidin ja isän silmäkulmaan. Tuoreiden ylioppilaiden lisäksi valkolakin päähänsä painoivat myös riemuylioppilaat. Tämän tittelin saavutti myös tasavaltamme presidentti tänä keväänä.

 • Yhteistyöstä avoimina

  Lääketeollisuuden ja lääkärien yhteistyö hyödyttää koko yhteiskuntaa, mutta erityisesti terveydenhuoltoa ja potilaita. Ilman tätä yhteistyötä lääketiede ei olisi kehittynyt niin korkeatasoiseksi kuin se nykyisin on.

 • Palkasta pitää voida puhua

  Kolme takuuvarmaa asiaa, josta ei kannata aloittaa small talkia hieman vieraamman ihmisen kanssa ovat raha, politiikka sekä seksi. Soten myötä puhutaan koko ajan rahasta eli niistä potentiaalisista säästöistä. Lääkäreiden palkastakin pitäisi nyt puhua, koska uutta Lääkärisopimusta pohditaan parasta aikaa.

 • Polkee polkee, jaksaa jaksaa

  Lääkärikunta kokee 2020-luvulla merkittävän nuorennuskuurin, kun tiedekunnista rynnistää työelämään ja erikoistumaan noin 700 lisensiaattia vuosittain. Huolta on kannettu siitä, löytävätkö kaikki töitä. Enemmän pitäisi kuitenkin miettiä sitä, miten pystymme siirtämään nuorille sen tietotaidon, joka terveydenhuoltojärjestelmästämme poistuu, kun joka vuosi noin 500 kokenutta kollegaa eläköityy.

 • Laadukas koulutus valokeilaan uudessa sotessa

  Eduskunta on vastikään saanut käsiteltäväkseen sote-uudistuksen lakikokonaisuuden myös valinnanvapauden osalta. Suotavaa on, että lakipaketti etenee tällä kertaa maaliin asti. Koulutuskysymykset ovat valmistelun kiireessä jääneet kuitenkin liian vähälle huomiolle.

 • Lakiesitys valinnanmahdollisuuksien laajentamisesta annettu

  Etkö tunnistanut – eikös kyse ole valinnanvapauslaista? Siis hallituksen esityksestä laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa, 9.5. aamulla valtioneuvoston yleisistunnossa annettu? Samasta asiasta puhun, mutta lakiesityksellä on virheellinen nimi!

 • Maailma muuttuu – miltä muutokset näyttävät Lääkäriliiton tuoreen juristin silmin?

  Tulevaisuuden uhkakuvissa robotit, tekoäly ja digitalisaatio vievät ihmisiltä työpaikat, samalla puhutaan oudoista termeistä, kuten esineiden internet tai lisäarvo. Muutokset lääkärintyössä eivät kuitenkaan rajoitu teknologiaan, vaan edellisiäkin enemmän hämmennystä aiheuttaa tutumpi termi sote. 

 • Valinnanvapaus – mistä on kyse?

  Koko uudistuksen keskeinen tarkoitus on, että perusterveydenhoito toimisi tehokkaasti, jolloin ihmisten ”vuoto” turhiin päivystyskäynteihin ja sitä kautta myös erikoissairaanhoitoon vähenisi. Tällöin saadaan samalla rahalla enemmän ja potilas hoidetaan siellä, minne hän kuuluukin.