Odottamattomissa tilanteissa ammattitaito punnitaan

Perjantaina työviikon jälkeen ihmiset liikkuivat vilkkaasti Turun kauppatorilla. Yhtäkkiä järjetön väkivallanteko iski oman arjen turvallisiksi koetuissa paikoissa. Tällaisen pahuuden edessä on sanaton ja tyrmistynyt. Poliisit olivat kuitenkin nopeasti paikalla ja toimivat ammattimaisesti. Sairaalassa annettiin suuronnettomuushälytys ja niin uhrien kuin tekijän hoito käynnistyi nopeasti.

Sairaalajohtaja Petri Virolainen kiitteli alaisiaan somessa seuraavasti: ”Suuret kiitokset Tyksin henkilökunnalle, joka hälytyksen saatuaan toimi esimerkillisesti. Ylimääräistä henkilökuntaa saatiin paikalle runsaasti ja potilaat pystyttiin hoitamaan viiveettä. Apua tarjottiin kaupungin organisaatiosta ja muista isoista sairaaloista. Ikävästä tapahtumasta huolimatta on ilo huomata kuinka vastuuntuntoista ja sitoutunutta terveydenhuoltohenkilöstömme on.”

Mitä ajatuksia mahtoikaan liikkua hoitavien lääkäreiden mielessä. Tekijä oli helppo erottaa – vain yhtä oli ammuttu, muita puukotettu. Lääkäri kuitenkin hoitaa potilastaan aina yhtä hyvin, oli hän sitten uhri tai tekijä. Lääkäri ei ole tuomari, se tehtävä on oikeuslaitoksella.

Pitää pysyä toimintakykyisenä, oli sitten tapahtunut kuinka kauheita asioita tahansa.

Odottamattomissa tilanteissa ammattitaito punnitaan toden teolla. Pitää pysyä toimintakykyisenä, oli sitten tapahtunut kuinka kauheita asioita tahansa. Ketä autetaan ensiksi, kuka on kriittisemmin loukkaantunut. Miten hoidetaan isolla veitsellä aiheutettuja suuria vammoja – tietoja ja kokemusta pitää osata soveltaa aivan uudenlaisessa tilanteessa.

Lisäksi paineen alla hektisessä tilanteessa voi kuormittaa myös omien omaisten kohtalo. Pitää kuitenkin vain keskittyä potilaan hoitamiseen. Vasta kun tilanne on saatu hallintaan, selvitetään oman lähipiirin tilanne sekä mietitään mahdollista jälkipuinnin tarvetta.

Muutamat ulkopuoliset henkilöt toimivat onnettomuuspaikalla sankarillisesti, jopa oman henkensä vaaralle alttiiksi asettaen. Ihailen ja kunnioitan tällaisia ihmisiä. Ei ehkä niin hyvin muisteta, että pelastusvelvollisuus on yleinen eli siis jokamiehen velvollisuus ja koskee meitä kaikkia. Laissa sanotaan, että riittävää on apu, mitä kultakin ihmiseltä kussakin tilanteessa voidaan vaatia. Oman henkensä uhalla ei tarvitse auttaa, mutta aina voi hälyttää lisäapua.

Pelastusvelvollisuus on yleinen eli siis jokamiehen velvollisuus.

Lauantaina Turun silloilla olivat liput puolitangossa uhrien muistolle. Sunnuntaina Turun Tuomiokirkon kellot soittivat pitkään surukelloja. Kaikki me olemme suruissamme ja ymmällämme tapahtuneen johdosta ja tunnemme myötätuntoa uhrien omaisia kohtaan ja toivomme loukkaantuneille pikaista paranemista.

Tällainen käsittämätön paha jättää syvät jäljet. Pelko jää mieleen, kuitenkin se on yritettävä voittaa, sille ei saa eikä voi antaa valtaa. Tahdomme uskoa, että hyvä voittaa pahan.

Takaisin