Seksuaalikasvatus ja ehkäisy vähentävät raskaudenkeskeytyksiä

Kati Myllymäki

Naisen oikeus aborttiin on noussut jälleen esiin, tällä kertaa ulkoministeri Timo Soinin kirjoituksen johdosta.


Elämä on pyhä ja vauvat ovat ihania. Valitettavasti elämä ei kulje niin kuin Strömsössä; monen tytön ja naisen arkitodellisuus on todella kaukana paratiisista ja ihanneoloista. Ja vaikka eläisikin lähes paratiisissa, tapahtuu asioita, joita ei toivo. Niin Suomessa kuin globaalisti.

Raskauden tarkoituksellinen keskeyttäminen on vaikea asia niin naiselle itselleen kuin myös lääkäreille ja hoitohenkilökunnalle. Ei se ole ammattilaiselle mikään toivetoimenpide sen enempää kuin naiselle itselleen. Kun keskusteluun liitetään uskonnot ja vakaumukselliset näkökohdat, niin keskustelu tuppaa muuttumaan ohihuuteluksi ja yhden ainoan totuuden omimiseksi.

Suomen lain mukaan abortin saa pyytämällä raskausviikolle 12 saakka. Tämän jälkeen tehtävälle raskaudenkeskeytykselle pitää olla painavat syyt; äidin hengenvaara, lapsen vakava epämuodostuma tms.

Raskaudenkeskeytysten määrä on laskusuunnassa.

Vaikka lain voi tulkita maailmalaajuisesti olevan väljä, on raskaudenkeskeytysten määrä ollut laskusuunnassa. Abortteja tehtiin vuonna 2017 vähiten vuosikymmeniin (THL) eli 8,2 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohti. Kokonaislukumäärä oli 9360 keskeytystä.

Ennen vuoden 1970 lakimuutosta epätoivoiset omayritykset ja puoskarointi olivat monelle naiselle ainoa keino ei-toivotun raskauden hoitamiseksi. Näin on edelleen monessa maassa.

Lääkärinä tiedän ja tunnen puoskaroinnin valitettavat seuraukset; pysyvä hedelmättömyys, vaikeat verenvuodot ja tulehdukset, jopa kuolemantapaukset. En voi kuvitellakaan näiden epätoivoisten naisten kipua ja kärsimystä. Enkä voisi kuvitellakaan, että vaatisin paluuta siihen virkkuukoukkujen ja teräshenkareiden aikaan oman henkilökohtaisen vakaumukseni paapomiseksi.

Paluuta virkkuukoukkujen ja teräshenkareiden aikaan ei ole.

Lääkärin pitää noudattaa Suomen lakia, kunnioittaa potilaan valintoja ja pyrkiä varmistamaan potilaan hyvinvointi ja terveys. Lääkärillä on oikeus toimia vakaumuksensa mukaisesti, mutta tämä ei kuitenkaan saa vaarantaa potilaan oikeutta saada tarvitsemaansa hoitoa, ehkäisyä tai raskauden keskeytystä.

Paras tapa vähentää raskaudenkeskeytyksiä ei suinkaan ole aborttien vaikeuttaminen vaan seksuaalikasvatuksen ja ehkäisyn saatavuuden helpottaminen. Muutamat kunnat tarjoavat jo nuorille maksutonta ehkäisyä – aivan erinomaisilla, toivotunlaisilla tuloksilla.

Elämän pyhyyden kunnioittamista on myös se, että suojelee tyttöjä ja naisia puoskarien tekemiltä raskaudenkeskeytyksiltä.

Keskustele

Keskustelu

 • Vanha veteraani 14. 08. 2018 13:43

  Kumman tyhmä tööttäys Soinilta, ollakseen politiikan konkari, ja satavarmasti tietoinen, mihin pesään sohaisee.

 • Kokenut gynekologi 14. 08. 2018 15:15

  Kiitos Kati ryhdikkäästä ja nasevasta kirjoituksesta! Pöyristyttävää on, että lääkärit Räsänen ja Tanus ajavat uskonnollista agendaansa politiikassa ja katsovat oikeudekseen mitätöidä ahdingossa olevien naisten hengen ja terveyden vaaroja kieltämällä turvallisesti ja ammatillisesti pätevällä tavalla tehdyt keskeytykset. Aborttilakimme toimii hyvin, olemmehan raskaudenkeskeytystilastoissa onneksi toiseksi vähiten abortteja tekevä maa väestömäärään suhteutettuna ! Nämä tekopyhät ummistavat silmänsä tosiasioilta !

 • Antti 15. 08. 2018 00:25

  Hyvä ja selkeä kannanotto. Timo Soini uhoaa tavalla, joka antaa fiksusta miehestä aika yksinkertaisen kuvan. Katolisena hän liittyy kirkkonsa opetukseen, vaan ei nöyrästi. Lait eivät abortteja aiheuta vaan naisten ahdinko. Ohihuutelusta pääsemiseksi jokaisen tulisi pysyä omalla kannallaan johdonmukaisesti. Jos esim. pidät normiraskauden keskeytystä aina tappona, et saisi ehdottaa alueellisia järjestelyjä , kuten kansalaisaloitteessa 2/2015 vp. Abortit ovat tavallaan yhteiskunnan peili, josta näkyy haastellisia asioita, jos halutaan katsoa. Kuvaan kuuluisi myös mies, jonka siemen tarvittiin. Laki keskittyy vain naisen valvontaan.

 • Vanhempi rouva 15. 08. 2018 10:40

  Asiantuntijan painava kommentti vakavaan asiaan. Näkisin tämän mielelläni esim. Hesarin mielipidepalstalla! Minusta nimittäin näyttää siltä, että uskonnollinen vakaumus tässä kaikkein pyhintä on. Sen kun lyö pöytään, niin keskustelulle pannaan piste ilman käsitysten kriittistä arviointia.