Genomitieto arkipäiväistyy - mitä ihmiset edellä, sitä lemmikit perässä

Seppokoira oli Suomen Kuvalehden kansikuvapoikana. Hän oli mielestäni todella hurmaava. Lemmikkeihin satsataan ja niiden terveydestä pidetään huolta. Tarjolla on mm. kuntoutusta allasterapian muodossa ja nyt on myös geenitestejä lemmikeille.  Ihmisten geenitestausten pelisäännöt eivät ole vielä lukittu. Genomilaki on juuri lähtenyt lausuntopyynnöille.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä julkaisi 2015 raportin ”Parempaa terveyttä genomitiedon avulla”. Raportti esitti genomistrategian sekä parikymmentä toimenpide-ehdotusta: eettiset periaatteet, lainsäädäntö, kansallinen genomitietokanta, genetiikan opetus, työelämässä olevien koulutus, datan säilytys, geenitestien arvioiminen ja käyttö, riskiprofilointi sairauksien ehkäisyssä, ihmisten ohjeistus ja työkalujen tuottaminen jne.

Arvelen, että tuo ansiokas raportti on päässyt melko harvoihin käsiin. Onneksi kuitenkin asioista päättävät ovat raportin huolella lukeneet. Raportissa todettiin tarve perustaa genomikeskus Suomeen ja nyt asia on ajankohtainen. Lausuntopyyntö genomilaista on juuri lähtenyt. Viestintäkampanja geenitiedon levittämiseksi kansalaisille on asiaan liittyen myös alkanut.

Ihmisen genomi on valtava: 3,3 miljardia emästä. Jos tiedon lukisi ääneen vauhdilla yksi emäs per sekunti, kuluisi tuohon aikaa sata vuotta. Ei siis ihme, että genomin selvittämiseen ensimmäisen kerran kului vuosikymmen aikaa ja rahaakin paloi kolme miljardia dollaria. Nyt geenitestejä kaupataan netissä ja huomattavan halvalla – hinta on kymppejä. Oman koko genominsa selvittämisestä saa sentään pulittaa satasia.

Bisnesmaailma on haistanut geenitestauksissa ansainnan mahdollisuuden.

Bisnesmaailma on haistanut geenitestauksissa ansainnan mahdollisuuden ja toiminut ripeästi. Kansalaisten oma-aloitteinen ja itse kustantama testaus on lisääntynyt. Hittituote nettikeskustelujen perusteella on ollut DNA-testi, joka selvittää sukujuuriasi. Mainoksessa luvataan ” Hämmästytä itsesi! Tee DNA-testi, ota selvää, mihin etniseen ryhmään kuulut ja löydä testin avulla uusia sukulaisia”. Sukujuhliin lisää kutsuttavia ja riemukkaita kohtaamisia?

Ihmisillä lääkityksen sopivuuteen liittyvä testaus on järkevänä pidettävää toimintaa. Sairausriskin tietäminen onkin monimutkaisempi asia. Perinnöllisyysneuvonnassa erittäin vaikeiden sairauksien kohdalla on hyvä, että on olemassa testauksen mahdollisuus. Aikuisen ihmisen testaaminen ja kroonisen sairauden riskin mahdollisuuden selvittäminen on vaikeampi asia. Tietäminen voi olla kuormittavaa. Kuitenkin on muistettava, että riski ei tarkoita aina samaa kuin varma tuomio.

Tietäminen voi olla kuormittavaa.

Ostoskanavan mukaan ei tässä ole vielä kaikki! Nyt voi testata myös lemmikin. Koiran perimän selvittäminen, koiran yksilöllinen ”sormenjälki” sekä perinnöllisten sairauksien rotukohtainen testaaminen on mahdollista netin kautta tilattavalla testillä. Virallista tulosta varten eläinlääkärin täytyy toimia näytteenottajana, eli ihan tee se itse –testi ei kyseessä ole.

Lemmikkien geenitestaus on luksusmaiden ilmiö. Ja mikäs siinä, kai se kertoo, että meillä menee hyvin. Kela-korvauksia ei lemmikkien testauksista saa, ja omia rahojaan saa toki käyttää haluamiinsa kohteisiin. Onhan maksuhalukkuutemme oman terveytemme suhteen samalla tasolla?

Takaisin