Winston Churchill ja ratkaisu terveydenhuollon kriisiin

Perusterveydenhuollon hätähuutoja kuuluu ympäri Suomen. Miten ongelma pitäisi ratkaista?

Sotaretoriikkaa on käytetty Suomen eduskunnan keskusteluissa. Arkadianmäellä on torjuntavoittoja, viivytystaisteluja ja käpykaartilaisia. Winston Churchillin viisaudet tulivat mieleeni. Englanti oli pulassa 1941, kun aseet ja rahat olivat loppu. Miehiä ja taistelutahtoa kyllä oli. Winston Churchill kääntyi Amerikan puoleen ja pyysi presidentti Rooseveltilta apua. ”Give us the tools, and we will finish the job”. Loppuratkaisun tiedämme kaikki.

”Give us the tools, and we will finish the job.”

Julkisessa terveydenhuollossa tilanne tuntuu olevan samankaltainen. Lääkäreillä on halua auttaa, mutta resursseja on yksinkertaisesti liian vähän. Perusterveydenhuollon hätähuutoja kuuluu ympäri Suomen, myös etelän isoilta yliopistopaikkakunnilta. Kansalaiset eivät saa puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen, puhelujonoja on nollattu nappia painamalla.

Mitä perusterveydenhuollolle oikein on tapahtumassa? Lääkärien työpanoksesta kuluu entistä enemmän aikaa muuhun kuin välittömään potilastyöhön. Lääkäriliitolla on jo vuosia ollut slogan ”lääkärit lääkärin töihin”. Tuolloin lähes kymmenen vuotta sitten keskustelu liittyi tietojärjestelmien valtavaan klikkailuun, joka pahimmillaan söi vuoden aikana peräti 600 lääkärin työpanoksen. Tietojärjestelmien suhteen ei tilanne ole tästä suinkaan parantunut eikä byrokratia helpottanut. Nyt lisäksi korona vie hoitajien työpanosta ja muu avustava henkilökunta on vuosien varrella säästetty pois. Tilanne on katastrofaalinen.

Turkulainen lääkäri esitti hätähuutonsa mediassa. Hän oli laskenut, että lääkäriajat voisi jopa tuplata, jos lääkäreiden ei tarvitsisi tehdä muita kuin lääkärin töitä. Lääkärit käyttävät aikaansa huoneidensa hoitotarvikkeiden täydentämiseen, putsaamiseen, printteripapereiden lisäämiseen, potilaiden ohjaamiseen seuraaviin paikkoihin, esimerkiksi taluttavat huteria ja apua tarvitsevia potilaitaan laboratorioon tai röntgeniin.

Ongelman ratkaisu ei ole kouluttaa lisää lääkäreitä, vaan järkiperäistää nykysysteemiä.

Ongelman ratkaisu ei ole kouluttaa lisää lääkäreitä, vaan järkiperäistää nykysysteemiä. Tarvitaan paremmat työvälineet – tarkoitan potilastietojärjestelmää – minkä lisäksi oltava riittävästi avustavaa henkilökuntaa. Lääkäri keskittyköön vain sellaiseen, mihin tarvitaan pitkä ja kallis koulutus. Jo tällä metodilla saadaan hommat paljon paremmin hoidettua. Antakaa hyvät työvälineet niin kyllä lääkärit sitten hommansa hoitavat!

Takaisin