Lääkärinä toimiminen kesätapahtumissa

Lääkärit toimivat kesällä seuralääkäreinä, urheilutapahtumissa, festareilla ja muissa tilaisuuksissa. Tulisiko lääkärin saada korvaus työstään ja miten toimii potilasvakuutus?

Lääkäriliiton suositus on, että lääkärille maksetaan korvaus työstään kesätapahtumissa ja tehdään työsopimus. Liiton sivustolta löytyy ohjeet urheilulääkärinä toimimiseen sekä työsopimusmalli

Työsuhteessa työnantaja vastaa työnantajavelvoitteista, kuten vakuutusten ottamisesta, ja huolehtii verojen sekä sotu- ja eläkemaksujen maksamisesta. Työnantaja vastaa myös potilasvakuutuksen ottamisesta.

Jos lääkäri antaa lääkäripalveluita osana yrittäjätoimintaansa joko itsenäisenä ammatinharjoittajana tai oman yhtiönsä kautta, säätelee toimintaa yksityisestä terveydenhuollosta annettu laki ja sen velvoitteet. Lääkäri on velvollinen ilmoittamaan ammatinharjoittamisensa aluehallintovirastoon ja lisäksi hän on velvollinen ilmoittautumaan muun muassa ennakonperintärekisteriin ja tekemään perusilmoituksen patentti- ja rekisterihallitukselle. Lääkäriliiton sivustolta löytyy lisätietoja yrittäjänä toimimisesta. Liiton ryhmäpotilasvakuutus on voimassa itsenäisille ammatinharjoittajille, sen sijaan palveluiden antaminen yhtiön kautta edellyttää potilasvakuutuksen ottamista yhtiölle. 

Lääkärilehden artikkelissa on avattu syvemmin usein kysyttyjen kysymysten kautta sitä, miten potilasvakuutus toimii lääkärin vapaaehtoistyössä.

Takaisin