Suomen Lääkäriliitto ja Nuorten Lääkärien Yhdistys Suomi Areenalla: Jotkut vaihtoehtohoidot tulisi kieltää lailla

Enemmistö lääkäreistä olisi valmis kieltämään joitain ns. vaihtoehtohoitoja lailla, ilmenee Taloustutkimuksen Lääkäriliitolle ja Nuorten Lääkärien Yhdistykselle tekemästä tutkimuksesta. Kriittisintä lääkärien suhtautuminen on henkiparannukseen, homeopatiaan ja reikihoitoon.

”Niiden tarjoamista pidetään ihmisten pettämisenä. Kärsijöinä ovat usein muutenkin haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, joiden terveyden katteettomat lupaukset voivat vaarantaa. Terveydenhoidon pitäisi aina perustua tutkittuun tietoon”, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

”Uskomushoidoista on tullut arkipäivää, eikä niitä lainsäädännöllä hävitetä kokonaan. Kuitenkin haavoittuvimpia potilasryhmiä, kuten syöpäsairaita lapsia tai vaikeaa mielenterveyden häiriötä sairastavaa vanhusta olisi syytä hoitaa terveydenhuollon ammattilaisen toimesta luotettavien hoitokäytänteiden mukaan”, Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Jesper Perälä selventää.

Tutkimuksesta ilmenee myös, että ylivoimainen enemmistö suomalaisista pitää terveysasioissa luotettavimpina asiantuntijoina alan tutkijoita ja koulutettuja ammattilaisia. Väitteen kanssa täysin samaa mieltä oli 60 prosenttia vastaajista ja jonkin verran samaa mieltä 22 prosenttia vastaajista. ”Koronavirukseen liittyvässä uutisoinnissa ja tiedottamisessa olemmekin nähneet paljon tutkijoita ja lääkäreitä, mikä kertoo myös osaltaan siitä, että heihin luotetaan”, Perälä iloitsee.

Joihinkin ns. vaihtoehtohoitoihin lääkärit suhtautuvat sallivammin, ja he olisivat valmiita harkitsemaan niiden laajempaa käyttöä myös lääkärin työssä. Esimerkiksi akupunktion laajempaa käyttöä harkitsisi noin 40 prosenttia lääkäreistä. Vähintään joka neljäs lääkäri harkitsisi myös lymfahieronnan, kiropraktiikan tai ravintolisien käyttöä.

Lääkärikunta on halukas keskustelemaan potilaiden kanssa heidän käyttämistään vaihtoehtohoidoista ja tarvittaessa valmis kertomaan niiden vaaroista. Tutkimuksessa tämän väitteen kanssa täysin samaa mieltä oli 57 prosenttia vastaajista ja jonkin verran samaa mieltä oli 33 prosenttia vastaajista.

”Eettisissä ohjeissammekin pidetään tärkeänä, että potilaat uskaltavat kertoa lääkärille kaikista käyttämistään hoitomuodoista. Siksi lääkärin ei pidä tuomita vaan sen sijaan pyrkiä mahdollisimman avoimeen vuoropuheluun potilaansa kanssa”, Myllymäki sanoo.

Taloustutkimus toteutti 11.–30.5. Suomen Lääkäriliiton toimeksiannosta kaksi erillistä kyselytutkimusta, jotka liittyvät Lääkäriliiton Tutkitun tiedon teemavuoteen. Toinen kyselyistä suunnattiin lääkäreille ja toinen suomalaiselle aikuisväestölle. Tutkimukseen kutsuttiin 5000 työikäistä lääkäriä, joista siihen vastasi 834 lääkäriä.

Aikuisväestölle suunnattu tutkimus toteutettiin internet -paneelissa 11.–17.5. Kutsut lähetettiin 8095 henkilölle ja siihen vastasi 1414 henkilöä.

Tutkimustulokset 

Lisätietoja:

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki, puh. 040 4506354
Lääkäriliiton koulutuspäällikkö Sami Heistaro, puh. 040 9052800
Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Jesper Perälä, puh. 040 5351058
Nuorten Lääkärien Yhdistyksen varapuheenjohtaja Lotta Oksanen, puh. 050 3553450

Takaisin