Neuvottelut jatkuvat valtakunnansovittelijan johdolla – uusi lakkovaroitus Turkuun ja Ouluun

Kunta-alan työehtosopimusneuvotteluja on jatkettu valtakunnansovittelijan johdolla. Pääsopijajärjestö JUKO, johon Akavan julkisen sektorin liitot kuuluvat, antoi tänään tiistaina 15.3. uuden lakkovaroituksen, joka koskee kaikkia kunnan sopimusaloja, myös lääkärisopimusta. Lakko toteutetaan Turussa ja Oulussa 6. – 7.4. 

Lakko koskee lääkärisopimuksen osalta perusterveydenhuollon yksiköitä mukaan lukien suun terveydenhoito.  Lakko rajautuu vain terveysasemien ei-kiireellisen perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon vastaanottotoimintaan, eikä siis koske erikoissairaanhoitoa. 

Viime viikolla JUKO jätti kaksi lakkovaroitusta vauhdittamaan kunta-alan sopimusneuvotteluja, jotka Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti 28.2. Jos kunta-alan osapuolet eivät pääse sopimukseen lakkojen ajankohtia ennen, kaksipäiväinen lakko Rovaniemen ja Jyväskylän kunta-aloilla toteutuisi 23. – 24.3. ja Tampereella ja Kuopiossa 29. – 30.3.  

Työ- ja elinkeinoministeriö voi siirtää lakon alkamista kahdella viikolla. Lisäksi viranhaltijoiden lakkoa voidaan siirtää edelleen vielä viikolla. 

Jatkoneuvotteluihin osallistuvat vain ne osapuolet, jotka osallistuvat lakkoon. Mikäli emme olisi lakossa mukana, tulevaisuuden sopimusrakenne ja mahdolliset palkkaohjelmat päätettäisiin ilman meitä. Näemme välttämättömänä, että Lääkäriliitto on mukana niissä pöydissä, joissa päätökset tehdään.  

Lääkäriliitto toivoo, että sopimukseen päästään ennen lakkojen konkretisoitumista. Mahdollinen lakko toteutetaan tavalla, joka ei uhkaa kenenkään henkeä ja terveyttä. 

JUKO julkisti maanantaina myös uuden kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ajalle 21. – 27.3. Edellinen seitsemän vuorokauden ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi sunnuntaina 13.3.  

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske lääkäreitä, hammaslääkäreitä eikä eläinlääkäreitä, joihin sovelletaan Lääkärien virkaehtosopimusta siinäkin tilanteessa, että he olisivat työsuhteessa.  

Lue lisää: www.juko.fi 

Lue lisää työtaistelujen vaikutuksista lääkäreihin: Ohjeita ja usein kysyttyjä kysymyksiä (laakariliitto.fi) 

Kysy ja keskustele Lääkärisopimuksesta: keskustelu.laakariliitto.fi 

Lisätietoja: laakariliitto@laakariliitto.fi 

 

Takaisin