Oikeus hyvään kuolemaan

Eutanasiaa koskeva kansalaisaloite nosti myös saattohoidon puutteet keskusteluun ja STM:n työryhmän toimeksiantoon.

Saattohoidon kehittäjän ja edelläkävijän Terhokodin taloudelliset ongelmat, vajaakäyttö ja sen seurauksena yt-neuvottelut ovat tuoneet saattohoidon etusivuille ja somen keskusteluihin.

Toimittaja Maija Aalto kirjoitti Helsingin Sanomissa 24.9.2020, että ”hyvän kuoleman ei pidä olla lahja vaan oikeus.”

Omalla lääkäriurallani olin 90-luvulla laatimassa suunnitelmaa saattohoitoyksikön perustamiseksi erääseen kaupunkiin. Lautakunta hyväksyi aloitteen kiitoksin, mutta silloinen kaupunginjohtaja käytti otto-oikeutta ja hanke torpattiin kaupunginhallituksessa. Ei ollut rahaa. Nyt vuonna 2020 maakunnassa on vihdoin viimein perustettu palliatiivinen poliklinikka ja suunnittelussa on oman saattohoitoyksikön rakentaminen. Toki tässä välissä on alueella tehty hyvää kotisaattohoitoa, ja sekä sairaalan että terveyskeskuksen osastoilla on ollut saattohoitopaikkoja.

Kun euroja jaetaan, niin saattohoito ei valitettavasti ole kärjessä. Kun julkista rahaa ei ole riittänyt, niin resursseja on pitänyt hakea kansalaisilta mm. Kirkon yhteisvastuukeräyksellä kuten vuonna 2014.

Kuolevat eivät jaksa vaatia, ja kuolleet eivät äänestä. Vanhat ja raihnaiset on siirretty laitoksiin, pois silmistä. Useimmat ihmiset eivät ole koskaan nähneet kuollutta ihmistä tai kuoleman prosessia. Hautajaisissa vainaja on kauniissa arkussa kukkien peitossa. On helpompi olla ajattelematta kuolemaa.

Memento mori – muista kuolevaisuutesi, antiikissa muistutettiin.

Yhteiskunnan arvot näkyvät siinä, kuinka heikoimmat hoidetaan. Kuolema on demokraattinen, se koskee meistä jokaista.

#hyväkuolema
#terhokoti
#saattohoitokuntoon


Kati Myllymäki
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Takaisin