Kääritään hihat!

Teknistä kehitystä pitää olla, mutta on hyvä miettiä, milloin tekniikasta on hyötyä ja säästöjä.

”Kääritään hihat – tai pikemminkin lyhennetään niitä. Ai mistäkö? No, lääkärintakista tietenkin. Johan siitä YLEkin uutisoi. Siis miksi? Siksi, koska hihat keräävät bakteereita, ja sitten lääkärin mukana keikkuu ties minkälaista MRSA:ta ja muuta pientä. Kunnon mikrobipesäkkeet.”

Paljon melua tyhjästä eli siitä puuttuvasta hihasta

Hoitajien työasun hihat ovat olleet jo pitkään, tai kenties aina, lyhyet. Hygienian kannalta hyvä ainakin lämpimässä. Mutta entä jos talvisin paleltaa? Moni pitää lyhythihaisen paitansa alla pitkähihaista pooloa, ettei vilustu. Talvinen tarina. Ottavatko lääkäritkin kylmissään poolon käyttöön? Miten hygieenistä on, että tämä poolo viedään kotiin pestäväksi? Onko pesu yhtä kuuma kuin Sakupella, ja missä kaikkialla paita ehtii käydä matkalla? Se infektioiden torjunnasta.

Mitta mitasta

Kun hihat lyhennetään, niin niitä ei tarvitse kääriä. Hyvä, hyvä! Voi onko? Kun otan sen liian suuren takin -sen pienimmän jäljellä oleva miesten koon - niin käärin ne lyhennetyt hihat, koska ne ulottuvat sormiin saakka. Helma roikkuu puolessa sääressä ja taskussa oleva stetoskooppi jää oven pieliin kiinni. Liehuvat helmat lienevät kuitenkin paremmin tanssilavalle sopiva kesäyön unelma? Toivoisin kuitenkin töihin ne sopivankokoiset naisten takit takaisin.

Myrsky

Sairaalassa työvaatteita saa pukuhuoneiden lähellä olevasta varastosta, vaateautomaatista ja pesulan palvelupisteestä. Helppoa? No ei ole! Sairaalassamme on se vaateautomaatti. Ensimmäisellä kerran on vaikuttavaa katsella lasin takana kiemurtelevaa hengarijonoa, josta robotti poimii oikean kokoisen vaatteen, joka hitaasti lipuu kohti vaatteidenottoaukkoa. Hieno, vai mitä? Ensivilkaisulla kyllä.

Automaatti poimii vaatteet hitaasti. Kaikki vilkuilevat kelloaan.

Sitten alaa korttishow. VRK-kortille (jolla siis kirjaudutaan potilastietojärjestelmiin) pitää ladata jokaisen vaatteen koko. Paitoja, housuja ja takkeja sekä T-paitoja saa kaikkia olla kaksi. Sovitan oikeat koot. Menen pomon kanssa automaatille jonottamaan, omalla vuorollani luetan kortin, ja klikkailen kuvista yksitellen nämä vaatteet. Automaatti poimii ne hitaasti. Kaikki vilkuilevat kelloaan. Takanani on raskaana oleva kollega. Mietin vaatekokoja. Mitä jos lihon, mitä jos laihdun? Jono liikkuu hitaasti. Jono on pitkä. Jono myöhästyy töistään. Jono on raivoissaan! Perehdytyspäivä jatkuu sillä, että pomo soittaa sihteerille, että tämä pyytäisi ensimmäistä potilasta odottamaan.

Kuinka äkäpussi kesytetään?

On likaisten vaatteiden palautuksen aika. Vaihdan molemmat vaatekertani samalla, koska kellariin ja takaisin kävely toiselta puolelta taloa kestää kauan. Kävelen käytävää. Kävelen vaateautomaatin ohi. Käännyn kulmasta. Kävelen lisää. Pääsen automaatille, jossa on ilmoitus: ”Palautusautomaatti on epäkunnossa, seuraava löytyy paikasta n.” Niin löytyy. Pitkän matkan päästä. Laitan vaatteen automaattiin. Suljen luukun. Kuuluu ”vummm”. Laitan toisen vaatteen automaattiin. Suljen luukun. Ei kuulu ”vummm”. Avaan luukun, otan vaatteen pois, lasken kädessäni olevat muut vaatteet lattialle, laitan vaatteen automaattiin toisinpäin toivoen, josko automaatti saisi nyt saisi sirun luettua. Suljen luukun. Kuuluu ”vumm”. Laitan seuraavan. ”Vummm”. Laitan housut, suljen luukun, avaan luukun, käännän, suljen, avaan, käännän jne. Automaatti ei huoli kumpiakaan housujani. Vieressä on tavallinen pyykkipussi juuri näitä tilanteita varten. Ongelma ratkaistu? No ei! En saa uusia housuja, koska likaisia ei ole luettu automaatissa palautetuiksi. Laitanko siis toiset pyykkipussiin ja toiset aamulla jalkaan. Jompiakumpia käytin osastokierrolla. Osastolla on VRE-epidemia. Aamun ensimmäinen potilas on atoopikko-vauva, jolla on iho pahasti rikki. Housuvalinta on fifty-sixty, koska ne olivat jo samassa kasassa lattialla. Kiukuttaa! Onneksi tuli edellisessä työpaikassa ollessa ostettua housuja kirpputorilta, jotta ei niin harmitta laittaa niitä roskiin. Talossa kun oli vain muutamat vaatteet, eikä niitä riittänyt kaikille osastolla työskennelleille. Täällä omien vaatteiden pito polillakin on kiellettyä, mutta kumpi on nyt tässä tapauksessa parempi? Myöhemmin kuulin, että suuren sairaalan toisessa rakennuksessa kaukana, niin kaukana, on jokin vaatevarasto juuri tällaisten tilanteiden varalta. Kiva. En vieläkään tiedä, missä se tarkalleen on.

Takkia ja paitaa hakiessani en saanut automaattia toimimaan kulkukortilla. Ja eikun hakemaan sitä oikeaa korttia, eli VRK-korttia, yläkerrasta.

Loppu hyvin, kaikki hyvin?

Laitettaisiinko vaatteet takaisin hyllyihin pukuhuoneisiin? Joo! Ja loppu hyvin, kaikki hyvin? No ei ole. Hyllyistä ovat taas pienimmät vaatekoot loppuneet. Yhtään sopivaa takkia tai oikean kokoisia housuja ei löydy. Ihmiset hamstraavat vaihtovaatteet kaappeihinsa tai työhuoneisiinsa. Yleensä säästääkseen aikaa, etteivät joudu kesken kiireisen päivän hakemaan puhtaita vaatteita kaukaa kellarista. Juuri tämän ongelman takiahan se automaatti hankittiin! Tulikohan kukaan kertaakaan miettineeksi, että niitä vaatteita voisi hankkia enemmän? Kun niiden kierto on hitaampaan (ovat kaapeissa), niin myös kuluminen on hitaampaa, jolloin uusia kuluneiden tilalle ei tarvitse hankkia yhtä pian kuin nopeassa kierrossa olevia. Toki kertainvestointi on suurempi, muttei automaatin kokoluokkaa. Ja jonottaminen loppuisi. Ja vaatehuolto toisi taas työpaikkoja kotipaikkakunnalle, eikä kauas automaatinvalmistusmaahan.

Tekisi mieleni veikata, että automaatti monikertaisti kustannukset.

Tekisi mieleni veikata, että automaatin suunnittelu, rakennus, hankinta, toimitus, kasaaminen, päivitys ja kunnossapito tekevät monikertaisesti enemmän kustannuksia kuin perinteinen vaatteiden kantaminen pukuhuoneisiin. Jos lasketaan lääkärien, hoitajien ja muun henkilökunnan jonottamiseen käyttämä aika, on se varmasti moninkertainen aiempaan vaatteiden pukuhuonejakeluun käytettyyn nähden. Teknistä kehitystä pitää olla, mutta on hyvä miettiä, milloin tekniikasta on hyötyä ja säästöjä. Kuningas Lear on jakanut maitaan.

Toivottavasti kuitenkin pian päästäisiin käärimään hihat sanonnan vanhassa merkityksessä, eli ryhtymään oikeisiin töihin jonottamisen sijaan. Sitä odotellessa voi rentoutua vaikka teatterissa.

Löysitkö tekstistä kaikki siinä mainitut Shakespearen näytelmät? Paljon melua tyhjästä, Talvinen tarina, Mitta mitasta, Kesäyön unelma, Myrsky, Kuinka äkäpussi kesytetään, Loppu hyvin, kaikki hyvin, Kuningas Lear.

 

Takaisin