Lääkäripäivien 2012 avajaiset: Lääkärien työviihtyvyyttä lisää työnhallinta, laatu ja oma vapaa-aika

Lääkärivajeen syyksi väitetään tietyillä paikkakunnilla laiskat ja mukavuuden haluiset lääkärit. Mikä on työntekijän näkökulma? Voiko pienen ja syrjäisen paikkakunnan lääkäripulan takana olla yleinen yhteiskunnan kaupungistuminen?, kysyy Lääkäripäivien puheenjohtaja Timo Kaukonen.

Lääkärit eivät ole ainoa ammattikunta, joka hakeutuu kaupunkeihin. Esimerkiksi Kainuun pienten kuntien väkiluku on laskussa. - Olisiko tämän kehityksen estämiseksi edellytettävä kaikilta peruskoulun käyneiltä pakkoasumista pienillä ja syrjäisillä paikkakunnilla 3 vuoden ajan?

Lääkärivajetta on myös kaupunkien terveyskeskuksissa. Syytä pitää Timo Kaukosen mielestä hakea johtamisesta ja työolosuhteista. Nyt julkisessa keskustelussa lääkärien työpaikan valintaa syyllistetään kaikin mahdollisin keinoin.

Lääkäreitä ei voi johtaa kuin teollisuuskoneita

Terveydenhuollon perustuotanto tapahtuu usein lääkäri-hoitaja -työparin tai erilaisten tiimien toimesta. Tällä tavalla toteutetussa perustuotannossa lyhyimmän koulutuksenkin hankkinut ihminen on suorittanut ammattikorkeakoulututkinnon.

Heidän johtamiseensa pyritään soveltamaan samoja johtamisen menetelmiä kuin teollisuudessa koneilla tehtävässä perustuotannossa. Timo Kaukonen ehdottaa pikaisia toimenpiteitä terveydenhuollon asiantuntijoiden johtamiseen, henkilökunnan motivoimiseen ja kannustamiseen.

- Raha ei ole se kannustin, jolla parhaat työtulokset saadaan irti. Korkeasti koulutettu asiantuntijahenkilöstö tarvitsee motivoitumiseensa oman työnhallinnan, työnlaadun ja työviihtyvyyden parantamiseen tähtääviä kannustimia, hän huomauttaa.

Terveydenhuollon johtamisessa on siirrytty voimakkaasti määrän mittaamiseen ja seurantaan. Tähän suuntaan kannustaa jo hoitotakuukin. Se ei ole Timo Kaukosen mielestä pelkästään hyvä asia. Nyt on kehitettävä nopeasti mittareita, jotka kannustavat laadun kehittämiseen.

- Laatu-kustannussuhteen käyttäminen mittarina toisi varmasti lisää välineitä terveydenhuollon johtamiseen. Henkilökunnan yhtenä kannustimena voisi käyttää enemmän esimerkiksi vapaa-aikaa. Se on toistaiseksi verovapaa hyödyke.

Lisätietoja: Lääkäripäivien puheenjohtaja Timo Kaukonen, puh. 040 542 8836

Takaisin