Kehysriihessä on lisättävä kliinisen tutkimuksen rahoitusta

Lääkäriliitto vetoaa yhdessä Duodecimin, Lääketeollisuus ry:n ja Syöpäjärjestöjen kanssa kliinisen tutkimuksen rahoituksen puolesta.

Hallituksen tulisi kehysriihessä lisätä kliinisen tutkimuksen rahoitusta eli valtion rahoitusta yliopistotasoiseen terveyden tutkimukseen (VTR-rahoitus). VTR-rahoituksen taso on seuraavan neljän vuoden aikana nostettava vähintään sille tasolle, missä se oli ennen tutkimusrahoituksen taantuman alkua eli 90 miljoonaan euroon.

Suomessa tehtävä kliininen tutkimus hyödyttää suoraan suomalaisia potilaita. Hoitoja ja hoitokäytäntöjä muutetaan vain tutkimustiedon perusteella – hoitojen kehittyminen edellyttää tutkimustyötä.

VTR-rahoituksella tehdyn tutkimuksen pohjalta on saatu aikaan merkittäviä edistysaskeleita hoitomenetelmiin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen. On välttämätöntä, että tutkimusta tehdään juuri Suomessa, suomalaisissa sairaaloissa ja suomalaisten potilaiden kanssa.

Julkinen rahoitus kliiniselle tutkimukselle on laskenut merkittävästi. Reilun 20 vuoden aikana rahoitus on pudonnut alle neljännekseen. Vuonna 1997 VTR-rahoitus oli 91 miljoonaa, kun se tänä vuonna on enää 21 miljoonaa. Vuoden 2020 rahoitus on pudonnut vieläpä vuoden 2019 rahoitukseenkin verrattuna liki 3 miljoonaa. Kehityssuunta on kestämätön.

Takaisin