Lääkäriliitto: Kolmansien rokotusten antamista syytä vauhdittaa, järjestäytyneellä tavalla

Lääkäriliitto tukee peruspalveluministeri Krista Kiurun vahvaa pyrkimystä vauhdittaa kolmansien rokotusten antamista. Terveydenhuollon ammattilaisia ei voida kuitenkaan kutsua ”talkoisiin” ilman puitteiden rakentamista niin potilaita kuin henkilöstöäkin turvaavalla tavalla. Lääkärien osalta tämä merkitsee sitä, että töihin lähdetään vain työ- tai virkasuhteessa, jolloin vakuutussuoja ja oikeusturva ovat kunnossa.

Työ- ja virkasuhteessa työnantaja vastaa muun muassa tarvittavan potilasvakuutuksen ottamisesta ja huolehtii työnantajavelvoitteista. Työnantaja vastaa myös potilasrekisteristä rekisterinpitäjänä. Lääkäriliitto muistuttaa, että työ- tai virkasuhteen voi lääkärin aloitteesta tai perustellusta syystä tehdä myös määräajaksi.

”Talkootyössä” syntyy riskejä esimerkiksi vakuutusten kattavuudesta sekä lääkärin juridisesta asemasta ja vastuista mahdollisissa vahinkotilanteissa. Rokottamaan halukkaiden yksityislääkärien pitäisi varmistaa, että luvat, ilmoitukset, potilas- ja muut vakuutukset, potilasrekisteri ja muut hallinnolliset asiat ovat kunnossa.

Lääketieteen opiskelijan on ennen rokotuksiin osallistumista aina varmistuttava siitä, että hän on rokottaessaan tarvittavan valvonnan alla, täyttää lakisääteiset edellytykset tehtävässä toimimiseen ja on saanut asianmukaisen rokotuskoulutuksen.

Turvalliset puitteet on siis luotava pikimmiten. Kun näin on tehty, Lääkäriliitto uskoo tien olevan auki rokotekattavuuden parantamiselle.


Lisätietoja:

Hallituksen puheenjohtaja Tuula Rajaniemi, puh. 040 542 7211, tuula.rajaniemi@laakariliitto.fi
Toiminnanjohtaja Kati Myllymäki, puh. 040 450 6354, kati.myllymaki@laakariliitto.fi

Takaisin