
Läkarförbundets organisation
På denna sida hittar du information om Läkarförbundets organisation och beslutsstruktur.
Finlands Läkarförbund
Finlands Läkarförbundets beslutande organ är fullmäktige och förvaltningsrådet. I underavdelningarna samlas läkare enligt specialitet. Varje medlem har möjlighet att delta i verksamheten genom regionala kommittéer och lokalavdelningar.
Delegation
Den högsta beslutanderätten i Läkarförbundet utövas av ett fullmäktige med 60 ledamöter, som fastställer riktlinjer och strategi för förbundets verksamhet, godkänner budgeten samt väljer förbundets ordförande och ledamöter till förvaltningsrådet. Fullmäktigeledamöterna väljs genom val vart tredje år.
Styrelse
Finlands Läkarförbunds verksamhet leds av styrelsen, som ser till att fullmäktiges beslut verkställs. Styrelsen ansvarar för föreningens ekonomi och beslutar om sammansättningen av de olika institutioner som utgör föreningens verksamhetsram. Vid sammanträdena diskuteras, förutom intressebevakning, bland annat hälsopolitik, etik och utbildning.
Permanenta sektioner
De permanenta sektionerna bereder frågor som är centrala för läkarnas och föreningens verksamhet. Det finns fyra sektioner som har inrättats av styrelsen.
- Hälsopolitiska sektionen bereder hälsopolitiska och sjukvårdspolitiska frågor samt kvalitets- och informationssystemfrågor.
- Yrkessektionen bereder ärenden som gäller intressebevakning inom utbildning samt etik- och kollegialitetsfrågor.
- Sektionen for intressefrämjandet bereder ärenden som gäller intressefrämjandet i fråga om inkomster och sysselsättning.
- Sektionen för den privata sektoren fokuserar bland annat på intressebevakning för läkare som arbetar på vårdcentraler och försäkringsbolag.
Underavdelningar
Läkarförbundets avdelningar sammanför läkare enligt specialitet eller andra gemensamma mål. Totalt finns det cirka 30 underavdelningar. Deras verksamhet fokuserar på intressebevakning och på att ordna utbildning i intressebevakning. Underavdelningarna ger utlåtanden till föreningen och ger värdefull information om olika specialiteters särskilda behov.
Du kan bli medlem i en specialitetsavdelning om du är medlem i Finlands Läkarförbund och har en specialitet inom det aktuella området. Till en del av underavdelningarna (privatpraktiserande läkare, arbetsledare för läkare, förvaltnings- och ledningsläkare inom hälso- och sjukvården) ansöker man med en kort ansökan. Underavdelningarna tar inte ut några separata medlemsavgifter.
För mer information om underavdelningarna, vänligen kontakta sekreteraren för medlemsservice.
Kollegialitätsrådet
Kollegialitätsrådet övervakar förlikning och hedersfrågor bland Läkarförbundets medlemmar. Det handlar om kollegialitet bland medlemmarna och efterlevnad av etiska riktlinjer och riktlinjer för kollegialitet. Kollegialitätrådet, som består av läkare, har en ordförande och åtta ledamöter som väljs av Läkarförbundets råd för tre år i taget.
Samarbete med andra läkarföreningar
Läkarförbundet har ett nära samarbete med andra läkarorganisationer, såsom Finlands Specialistläkarförbund, Finlands Allmänläkarförbund, Föreningen Unga Läkare och Finlands Överläkarförbund. Även Medicine studerandes förbund har representanter på flera av Läkarförbundets institutioner.
Regional verksamhet
Läkarförbundets mångsidiga regionala verksamhet består av kommittéer, fem distriktsöverläkare och lokalavdelningar. Varje medlem har möjlighet att delta i verksamheten genom regionala kommittéer och lokalavdelningar om de så önskar.
Kommittéerna
I varje universitetssjukhusstad (Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Kuopio, Uleåborg) finns det tre kommittéer inom Läkarförbundet: Hälsopolitiska kommittén, Yrkeskommittén och Intressefrämjandekommittén. I kommittéerna ingår läkare från alla sektorer och från de flesta sjukvårdsdistriktens områden. Studenter är också representerade.
Kommittéerna deltar i beredningen av nationella uttalanden, för fram medlemmarnas synpunkter och tar ställning i lokala frågor.
Kommittén för intressebevakning behandlar frågor som rör intressebevakning och mångsidig läkarpraktik.
Professionskommittén påverkar grund- och specialistutbildningen vid universiteten. Den behandlar också frågor som rör kollegialitet, etik och läkares yrkesutövning.
Kommittén för hälsopolitik tar ställning till regionala och nationella hälsopolitiska och sjukvårdspolitiska frågor. Den för in synpunkter från läkare i den egna regionen i föreningens nationella hälsopolitiska arbete. Utskottens praktiska arbete samordnas av distriktsöverläkaren.
Distriktsöverläkarna
Distriktsöverläkarna utför Läkarförbundets arbete inom fem samarbetsområden. De håller kontakt med regionala intressenter och samarbetar med regionens förtroendemän, lokalavdelningar och läkarstudenter. Distriktsöverläkarna ansvarar för arbetet i regionkommittéerna och deras medlemsevenemang.
Om du vill att Läkarförbundet ska ta hänsyn till ett lokalt problem eller en lokal plan ska du kontakta distriktsöverläkaren.
Lokalavdelningar
Varje medlem i föreningen tillhör automatiskt lokalavdelningen på sin arbets- eller bostadsort och är välkommen att delta i lokalavdelningens verksamhet.
Det finns cirka 35 lokalavdelningar på centrala sjukhusorter och även på många mindre orter.
Lokalavdelningarna sammanför läkare för att främja intresset för olika frågor och för informella sociala aktiviteter. Lokalavdelningarna stöder förtroendemännen och kan ta ställning till exempelvis arbetsplatsspecifika intressebevakningsfrågor och hälso- och sjukvårdsfrågor i sitt område.
För mer information om lokalavdelningar, vänligen kontakta sekreteraren för medlemsservice.

Läkarförbundets kansli
På Läkarförbundets kansli arbetar nästan 60 personer med olika yrkeskunskaper.