Arbeta som läkare i Finland
Att arbeta som läkare innebär inte bara att arbeta med patienter och tillhörande dokumentation utan också att tillhandahålla medicinsk expertis i olika roller. Den här sidan ger en inblick i dessa uppgifter.
Läkarens olika roller
Diagnos och behandling
En läkare ansvarar för att ställa diagnos och besluta om lämplig vård och behandling. Detta sker i nära samarbete med patienten och med dennes samtycke.
Enligt patientlagen har patienten rätt till hälso- och sjukvård av god kvalitet. Patienten har dock inte rätt att få vilken behandling som helst, utan den behandling som ges måste vara baserad på medicinskt godtagbara kriterier.
I praktiska situationer är det den behandlande läkaren som avgör vilken vård patientens hälsotillstånd kräver och vilken vård patienten därmed har rätt till. Denna rätt tillkommer läkaren enligt 22 § i lagen om yrkesutbildade personer.

Samtycke innebär att patienten har gett sitt samtycke till vård eller forskning. Patienten har samma rätt att neka till undersökningar och behandlingar som läkaren föreslår, samt rätt att aktivt delta i vårdtillfället.
För att patienten ska kunna göra informerade val är läkaren skyldig att ge patienten en förklaring av hans hälsotillstånd, behandlingens innebörd, de olika behandlingsalternativen och deras effekter, dvs. fördelar och nackdelar. Patienten har rätt att fatta negativa – till och med destruktiva – beslut för sin hälsa, men det är läkarens skyldighet att förklara vad de kan innebära. Om möjligt måste patienten sedan behandlas på ett annat medicinskt godtagbart sätt.
Den förklaring som ges till patienten, de behandlingslösningar som görs och genomförandet av behandlingen måste registreras i patientjournalen. Om en patient vägrar undersökning eller behandling ska vägran dokumenteras i patientjournalen.
Det finns särskilda förfaranden som ska följas om patienten är minderårig eller har en minnesstörning, en psykisk störning, en intellektuell funktionsnedsättning eller något annat tillstånd som begränsar patientens förmåga att fatta informerade beslut och ge sitt samtycke.

Konfidentialitet
Syftet med tystnadsplikten är att upprätthålla förtrolighet mellan läkare och patient, vilket är viktigt för behandlingen. En läkare får inte utan tillstånd för utomstående avslöja vad han eller hon i sin yrkesutövning har fått veta om den behandlade personen och dennes sjukdom.
Förhållandet mellan läkare och patient bygger alltid på förtroende. Tystnadsplikten garanterar patientens integritet när han eller hon lämnar ut eventuellt känsliga hälsouppgifter till sin läkare.
Enligt 17 § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) ”får en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården inte utan tillstånd för utomstående röja en privat- eller familjehemlighet som han på grund av sin ställning eller sina uppgifter har fått kännedom om. Tystnadsplikten kvarstår efter att yrket har utövats.”
Sekretessen för patientuppgifter och tystnadsplikten omfattar även behandlingen av klientuppgifter inom social- och hälsovården i den s.k. hälso- och sjukvårdslagen. i 4-6 § i klientuppgiftslagen (703/2023).
Läkare som vittne eller sakkunnig
I en läkares arbetsbeskrivning ingår också att skriva intyg och utlåtanden och att uppträda i domstol antingen som vittne eller som sakkunnig. Detta bör dock endast göras när det är nödvändigt.
Enligt 23 § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (550/1994) har legitimerade läkare och tandläkare rätt att utfärda rättsmedicinska intyg och utlåtanden samt andra intyg som är avsedda att läggas fram för en domstol eller annan myndighet.
Enligt bestämmelsen kan en läkares eller tandläkares utlåtande som intygas ”på heder och samvete” användas som edsvuret vittnesmål i domstol eller vid myndighetsförfaranden.


Frivilligt arbete
Läkare kan på sin fritid utan ersättning fungera som frivilligläkare vid hobbyverksamhet, idrotts-, kultur- och andra evenemang. Den frivilliga läkaren måste också komma ihåg det ansvar och de skyldigheter som hör till hans eller hennes yrke.
I allmänhet betalas ingen ersättning för frivilligarbete. Finlands Läkarförbundets rekommendation är att läkaren får ersättning för arbetet och att ett arbetsavtal upprättas. Arbetsgivaren ansvarar då för arbetsgivarskyldigheter och även för att teckna patientförsäkring.
Om en läkare tillhandahåller medicinska tjänster som en del av sin företagsverksamhet regleras verksamheten av lagen om tillsyn över social- och hälsovården och dess skyldigheter, inklusive registrering. Finlands Läkarförbundets grupp-patientförsäkring gäller för privata företagare (egenföretagare). Om tjänsterna tillhandahålls genom ett företag måste företaget teckna en patientförsäkring.