Blogi

Lääkäriliiton Terveys on tärkeintä -blogissa liiton asiantuntijat, luottamustehtävissä toimivat henkilöt ja lääkärit sekä muut asiantuntijat avaavat näkymiä suomalaiseen terveydenhuoltoon järjestelmätasolta arkikokemuksiin. Blogissa julkaistut tekstit eivät edusta Lääkäriliiton virallista kantaa.

  • Minna Kaarisalo Piiriylilääkäri

    Mitä tiedät omasta osaamisestasi?

    Luuletko vai tiedätkö varmasti osaavasi? Luulo ei ole tiedon väärti, toteaa vanha sananlasku. Miten saat tietoa omasta osaamistasostasi ja oppimistarpeistasi? Auttaisiko testaus?

  • Minna Kaarisalo Piiriylilääkäri

    Viihdytkö töissä vai vaivaako boreout tai burnout?

    Työelämävalmentaja väitti elokuussa Ylen haastattelussa, että suomalaisilta puuttuu kunnianhimoa työssä. Osaaminen ei ole niin hyvää kuin kuvitellaan ja kyllästyminen on luultua yleisempää. Näin ei asia ole terveydenhuollossa: lääkäreillä on pikemminkin ongelmana työuupumus, burnout.

  • Asiakas on aina oikeassa

    …Tai sitten hän on väärässä paikassa olemassa oikeassa, mutta oikeassa hän on.

  • Eutanasiassa lääkärillä on arvo- ja velvoiteristiriita

    Esko Seppänen ja Iiro Viinanen ovat keränneet merkittävän joukon tunnettuja kansalaisia eutanasiaa kannattavan kansalaisaloitteen allekirjoittajiksi. He myös ovat aktivoineet onnistuneesti median viestimään aloitteesta.

  • Minna Kaarisalo Piiriylilääkäri

    Tuuleta käytäntöjä ja ota turhat hoidot puheeksi potilaan kanssa

    Iltalehden 25.10.2016 klikatuimpia uutisia oli ” Lääkärit listaavat turhat hoidot: Katso itse netistä, saatko turhaa hoitoa”. Hoito ja milloin se muuttuu turhaksi, on liukuva käsite. Jos saavutettava hyöty alkaa lähestyä vähäistä, alkavat hoitoponnistelutkin lähestyä tarpeetonta.

  • Minna Kaarisalo Piiriylilääkäri

    Tulevaisuuden isäntänä tietotekniikka, renkinä lääkäri?

    Digitalisaation väistämättömyys lähes kaikilla aloilla on ilmeistä. Soten tulevat potentiaaliset kustannussäästöt laitetaan pitkälti keinoälyn varaan. Sain Turun terveyspoliittisessa aluevaliokunnassa itse nähdä demonstraation virtuaalitekniikasta ja vaikutuin näkemästäni.

  • Juho Kivistö

    Lääkäri, professio ja kollegiaalisuus

    Keskikokoisen terveyskeskuksen päivystyksen odotusaula on täynnä. Rintakipuinen 60-vuotias mies tuotiin juuri ambulanssilla sisään. Päivystävänä lääkärinä toimiva nuorukainen silmäilee EKG:tä ja rauhoittelee miestä – ja hieman itseäänkin: ”Ei näy mitään huolestuttavaa. Tästä selvitään kyllä”.

  • Minna Kaarisalo Piiriylilääkäri

    O tempora, o mores eli saako lääkäri kenkkuilla?

    Käytöstapojen ihmettelyä on ollut kautta aikojen. Cicero aikanaan lausui otsikon toteaman. Huonon käytöksen tunnistaa jokainen, vaikka ei olisikaan itse kykeneväinen arvioimaan saamansa palvelun oikeellisuutta, itse asiasisällön laatua. Terveydenhuollon henkilöstön käytös on valitettavasti, jälleen kerran, noussut otsikoihin.

  • Jännän äärellä

    Kun valtakunnallisesti vielä mietitään, millaista uuden soten toiminnasta halutaan, maakunnissa jo kovasti rakennetaan erilaisia toimintamalleja - tietämättä millaisiin tuotantotapoihin uusien prosessien pitäisi oikeastaan taipua. Onkin jännä nähdä, keksitäänkö kaikissa maakunnissa samaa pyörää yhä uudelleen ja uudelleen, vai osataanko jossain rakentaa parempi pyörä kuin muissa paikoissa?

  • Minna Kaarisalo Piiriylilääkäri

    Positiivisuusviikon ajatuksia

    Lääkäriliitossa on kuluvan vuoden teemana ollut hyvinvointi. Aihetta on käsitelty paljon, ja aika usein muistutetaan omasta osuudesta asiaan. Kuten oma hyvinvointi, on parempi työelämäkin meidän jokaisen vastuulla. Näin positiivisuusviikon alla mietin, miten positiivisuus vaikuttaa työpaikalla. Näkyykö se meillä riittävästi terveydenhuollon organisaatioissa?

  • Sami Heistaro

    Kuntavaalit tulossa – sote menossa?

    Terveys- ja sosiaalipalvelut ovat olleet pitkään merkittävä osa kuntien toimintaa niin taloudellisesti ja toiminnallisesti kuin myös kuntien palkkalistoilla olevan henkilöstön määrissä arvioiden. Reilusti yli puolet kuntien budjeteista on osoitettu näihin palveluihin. Mikäli sote-uudistus etenee hallituksen kaavailemalla tavalla ja aikataululla, siirtyvät sote-palvelut kunnilta maakuntien vastuulle 1.1.2019. Muutos tapahtuisi siis seuraavan kuntavaalikauden 2017-21 aikana.

  • Minna Kaarisalo Piiriylilääkäri

    Vilpillä voittoon?

    Rion olympialaiset ovat parhaimmillaan käynnissä ja penkkiurheilun into on vallannut suomalaiset. Lääkärinä en voi olla pohtimatta, mihin inhimillisen suorituskyvyn rajat oikeasti yltävät. Onko yli-ihmisiä oikeasti olemassa vai saammeko jälkikäteen kuulla mestareiden dopingkäryistä? Onko lääkäreillä osuutta dopingin toteutuksessa nykyään, entäpä tulevien, vielä syntymättömien mestareiden muokkaamisessa alkion geeneistä crisp-tekniikalla?

  • Huolenaiheet samoja lääkäreillä ja virkamiehillä

    Jännitys sote-näytelmän ympärillä tiivistyy. Yle uutisoi virkamiesten varoittavan valinnanvapausmallin riskeistä. Virkamiehet ovat erityisen huolissaan kustannusten karkaamisesta uudistuksen yhteydessä sekä kasvavasta epätasa-arvosta eri väestöryhmien välillä. 

  • Alkoholistiäidin sikiöllä on oikeus syntyä terveenä lapsena

    Sanna Antikainen kirjoittaa blogissaan ’Tuopin jäljet’ päihdeäitien lapsilleen aiheuttamasta kehitysvauriosta. Arviolta 600 syntyvän lapsen kehitys häiriintyy vakavasti vuosittain, koska äiti käyttää alkoholia raskauden aikana. Lievempää haittaa päihteiden käytön seurauksena  on jopa 6000 lapsella. Asiantilan parantamiseksi on valmisteltu lakia raskaudenaikaisesta pakkohoidosta lapsen pelastamiseksi jo vuosia ilman tulosta. Ja juuri tuota lakia hän nyt toivoo – kuten niin moni muukin.

  • Antaa kaikkien kukkien kukkia

    Fanitan psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvistä. En ole koskaan häntä tavannut enkä edes istunut hänen luennoillaan, mutta katson aina Lääkärilehdessä ensimmäiseksi kolumnisivun toivoen että tänään olisi Liisan vuoro.

  • Laatu vai hinta – vai laatu ja hinta?

    ”Korvaus olisi kaikille palveluntuottajille sama, jolloin tuottajat kilpailisivat laadulla eivätkä hinnalla”. Lainaus on STM:n tiedotteesta 31.5.2016. Mutta onko väite – kun ei hinnalla niin laadulla – totta? Vai on se vain naiivi yksinkertaistus? 

  • Hannu Halila

    Lääkäriliitto haluaa turvata riittävät ja laadukkaat terveyspalvelut

    Ajatushautomo Liberan toiminnanjohtaja, valtiotieteiden tohtori Heikki Pursiainen on ollut huvittunut lehtihaastattelustani liittyen lääkärityövoiman tasapainoon. Hänen blogikirjoituksestaan on virinnyt vilkas keskustelu, jossa on tuotu esille hyviä argumentteja. 

  • Priorisointi terveydenhuollossa

    Kuka terveydenhuollossa priorisoi? Vai priorisoivatko kaikki? Jääkö mitään jäljelle, kun kaikki priorisoivat?

  • Pyyd. Koht. Tukea ja ymmärrystä

    Pian on taas se aika vuodesta, kun suuri joukko motivoituneita ja oppimishaluisia lääketieteen kandidaatteja aloittaa elämänsä ensimmäisen lääkärinsijaisuuden sairaalassa tai terveyskeskuksessa. Itse muistan vielä elävästi päivät ennen kyseistä hetkeä. Siinä pakokauhun, jännityksen ja innostuksen sekamelskassa tuntui kuin olisin lupautunut tekemään laskuvarjohypyn tietämättä, toimiiko varjo lainkaan. Mitä jos en osaakaan kaikkea mitä jo pitäisi osata? Mitä jos teen hoitovirheen? Mitä jos mitä jos mitä jos jos jos?

  • Sami Heistaro

    ”Mellan hägg och syren”

    Elämme parhaillaan vuoden upeinta aikaa. Pimeä talvi on takana ja koko pitkä ja kuuma kesä edessä. Luonto tuntuu armahtavan meitä poloisia pohjoisen asukkaita. Kevät näyttää tällä kertaa tulleen meille sopivasti vapuksi, ja ennusteet povaavat poutasäille jatkoa -- toivottavasti näin myös käy.