Lääkärin kirjoittama poissaolotodistus tartuntapäivärahan saamiseksi

Tartuntatautipäivärahan myöntämisen edellytyksenä on 30.6.2022 asti terveydenhuollossa otettu positiivinen koronatesti (PCR tai antigeenitesti) ja lääkärin kirjoittama selvitys siitä, että henkilön tulisi tartuntavaaran vuoksi olla pois töistä. 

Eduskunta hyväksyi sairausvakuutuslain väliaikaisen muutoksen 15.2.2022.

Lääkärin kirjoittaman todistuksen tulee käytännössä olla A-todistus ja siinä on mainittava, kuinka pitkäksi ajaksi suositus on voimassa. THL ohjeistaa tuon ajanjakson pituuden määrittämisestä. Tämän hetken tiedon mukaan tuo aika on viisi päivää, mutta THL:n suosituksia kannattaa seurata.

Tartuntatautipäivärahaa voi saada vain ajalle, jolloin henkilö on vaarassa tartuttaa muita. Oireiden kesto ei siten ole ratkaiseva eikä työkyvyttömyyttä edellytetä. Myös oireeton voi saada tartuntatautipäivärahaa, mikäli hän ei voi olla töissä.

Mikäli oireet pitkittyvät, tulee kyseeseen ”normaali” sairausloma ja sairasajan palkanmaksu joko työnantajan (riippuen mikä tes/ves soveltuu) tai Kelan maksamana. Mikäli henkilö on työkykyinen ja hänen on mahdollista tehdä etätöitä, ei tartuntatautipäivärahaa makseta, sillä tilanteessa ei synny ansionmenetystä.

Tartuntatautipäivärahaa voi saada alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja, jos lapsella todetaan koronavirustartunta. Edellytykset ovat samat, eli positiivinen testitulos ja lääkärin selvitys sekä ansionmenetys. Sitä vastoin altistuneet eivät voi saada tartuntatautipäivärahaa muutoin kuin tartuntatautilääkärin määräämään karanteenin ajalta. Karanteeniin ei epidemian tässä vaiheessa käytännössä aseteta.

Tartuntatautipäivärahaa tulee hakea 6 kk kuluessa. Laki tulee voimaan takautuvasti 1.1.2022 lukien. Lääkäri voi siten kirjoittaa todistuksen tapauksessa, jossa henkilöllä on vaadittu positiivinen testitulos.

Kela maksaa täyden ansionmenetyksen tartuntatautipäivärahana. Näin ollen myös menetetyt päivystyskorvaukset on maksettu. Huomioitavaa on kuitenkin, että mikäli työnantaja maksaa poissaolon ajalta palkkaa esim. altistuneelle, mutta ei virallisesti karanteeniin määrätylle tai pitkittyneiden oireiden vuoksi sairasajan palkkana, ei menetettyjä päivystyskorvauksia makseta. 

 

Takaisin