Kunta-alan neuvottelut jatkuivat tauon jälkeen

Kunta-alan vappuaattona kaatuneet työehtoneuvottelut jatkuivat JUKOn osalta maanantaina.

Neuvottelut käydään edelleen etäyhteydellä, ja seuraavan kerran pääsopijajärjestöt ja KT kokoontuvat yhdessä keskiviikkona 20. toukokuuta.

Kunta-alan pääsopimuksesta sopivat JUKO, JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Tavoitteet pysyvät

JUKOn neuvottelutavoitteet eivät ole muuttuneet, eikä valtakunnansovittelijan ratkaisu sido enää osapuolia. JUKO tarkastelee vaihtoehtoisia etenemisteitä neuvottelujärjestelmän uudistamisen, sopimuskauden pituuden ja neuvotteluaikataulun osalta.

Kuntasektorilla JUKO neuvottelee neljä sopimusta: kuntien yleisen sopimuksen sekä lääkärien, opettajien ja teknisen henkilöstön sopimukset.

Sovitteluratkaisu kaatui vapunaattona

Kunta-alan noin 420 000:ta palkansaajaa koskevat työehtoneuvottelut kaatuivat vapunaattona Soten hylättyä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovitteluratkaisun.

Ennen tätä osapuolet olivat pyytäneet vapaaehtoista sovittelua, kun tammikuun puolivälissä alkaneissa neuvotteluissa ei edistytty.

Kunta-alan kaikki virka- ja työehtosopimukset päättyivät maaliskuun lopussa, jonka jälkeen palkansaajat siirtyivät sopimuksettomaan tilaan. Voimassa ovat nyt niin sanotulla jälkivaikutuksella vanhat työehdot.

Tietoa neuvotteluista on koottu liiton verkkosivuille: www.laakariliitto.fi/laakarisopimus