Kärsimys, kuolema ja lääkäri - tule keskustelemaan eutanasiasta

Toiminnot

Eutanasia puhuttaa kansaa, eduskuntaa ja haastaa lääkäreitä. Tule kuulemaan Lääkäriliiton, Duodecimin, Hyvä kuolema -hankkeen ja oman alueesi asiantuntijoita sekä keskustelemaan vaihtoehdoista.

Kukaan ei halua kärsiä kuoleman kynnyksellä eikä yksikään lääkäri halua sallia potilaalleen kärsimystä. Hyvä saattohoito ei tavoita kaikkia – mitä voimme tehdä? Lääkäriavusteinen itsemurha on laiton – olisiko laillistus ratkaisu?

Ohjelman runko on kaikissa tilaisuuksissa sama. Ensimmäinen keskustelu Turusta on katsottavissa täällä.

Turun tilaisuudessa julkistetaan Lääkäriliiton tammikuussa tekemän saattohoitoa ja eutanasiaa koskevan kyselyn tulokset. Kysely kohdistettiin kuolevien potilaiden hoidosta vastaaville lääkäreille.

Aikataulu:

Turku 13.2. klo 15-18.00 T-sairaala, Risto Lahesmaa -auditorio

Helsinki 15.2.  klo 15-18.00 Biomedicum, luentosali 3

Kuopio 1.3. klo 15.30-18.30 KYS, auditorio

Tampere 7.3. klo 15.15-18.30 TAYS, M-rakennus, pieni luentosali

Oulu 14.3. klo 15-18  Medipolis, auditorio

Ohjelma:

1. Kärsimys ja pelot                                               Juha Hänninen
  2. Saattohoidon mahdollisuudet                            Alueen asiantuntija
  3. Mitä sedaatiolla voi ratkaista?                           Saattoyksikön lääkäri
  4. Lääkäriavusteinen itsemurha ja eutanasia        Heikki Pälve/ Mervi Kattelus

Kaikissa tilaisuuksissa on kahvitarjoilu puoli tuntia ennen tilaisuuden alkua.

Alueen asiantuntijapuheenvuorot:

Turku: Outi Hirvonen, syöpätautien erikoislääkäri, Tys
Helsinki: Tiina Saarto, palliatiivisen lääketieteen professori/ Ylilääkäri HUS
Kuopio: Kristiina Tyynelä-Korhonen, ylilääkäri, KYS
Tampere: Juho Lehto, ylilääkäri, Tays
Oulu: Eeva Rahko, syöpätautien erikoislääkäri, Oys

Sedaatiosta puhuvat:

Turku: Reino Pöyhiä, anestesian erikoislääkäri, Helsinki
Helsinki: Reino Pöyhiä, anestesian erikoislääkäri, Helsinki
Kuopio: Eero Vuorinen, anestesian erikoislääkäri, Eksote/Carea
Tampere: Reino Pöyhiä, anestesian erikoislääkäri, Helsinki
Oulu: Voitto Järvimäki, anestesiologian erikoislääkäri, Oys