Vilpillä voittoon?

Rion olympialaiset ovat parhaimmillaan käynnissä ja penkkiurheilun into on vallannut suomalaiset. Lääkärinä en voi olla pohtimatta, mihin inhimillisen suorituskyvyn rajat oikeasti yltävät. Onko yli-ihmisiä oikeasti olemassa vai saammeko jälkikäteen kuulla mestareiden dopingkäryistä? Onko lääkäreillä osuutta dopingin toteutuksessa nykyään, entäpä tulevien, vielä syntymättömien mestareiden muokkaamisessa alkion geeneistä crisp-tekniikalla?

Suomalaisten menestys Riossa tähän asti on ollut varmaan tason mukaista, toisin sanoen niitä kansan toivomia mitaleita ei ole vielä juurikaan tullut. Eilen tuli ilouutinen, sillä naisten nyrkkeilystä ainakin pronssi on tulossa. Pitäisikö turvautua vippaskonsteihin, jotta mitaleita tulisi enemmän? Aika moni niitä on valmis kokeilemaan, dopingkäryjä tulee ilmi tämän tästä. Steroidit ovat yleisin dopingaine, mutta uuden teknologian myötä kokeillaan uusia konsteja, joista uusin lienee geenidoping.  

Geeniterapia on tätä päivää, tosin vielä paljolti kokeellista hoitoa. Yhden geenivirheen aiheuttamissa sairauksissa geenihoidon tulokset ovat osin olleet käänteentekeviä ja täydellisiä toipumisiakin on saavutettu. Markkinoilla on vasta kaksi geenihoitomenetelmää, okasolusyövän hoitoon ja lipoproteiinilipaasin perinnöllisen puutteen hoitoon, mutta lisää on varmasti tulossa.

Geenidopingin kohteena voi olla mitkä tahansa niistä lähes paristasadasta geenistä, jotka vaikuttavat hapen kuljettamiseen, suorituskykyyn, lihasten ja hermojen koordinointiin, lihasten kasvuun ja kivunsietokykyyn. Riossa testataan ensimmäistä kertaa geenidopingia, eli siellä koitetaan olla kehityksen tasalla.

Uudemmilla, herkemmillä testeillä Pekingin ja Lontoon aineistoja vuosia myöhemmin analysoitaessa kävi ilmi, että lähes joka kymmenes urheilija oli syyllistynyt vilppiin, kertoi Maailman antidopingtoimiston entinen varapuheenjohtaja. Keitä ovat ne henkilöt, jotka avustavat urheilijoita geeniterapian toteuttamisessa, ja kuinka monta lääkäriä on joukossa? Toivottavasti ei yhtään!

Lääkärikunnan, profession, arvostus säilyy jos teemme niin kuin on oikein. Kenenkään lääkärin ei siis pitäisi turvautua vilppiin emmekä saisi auttaa toisia heidän vilpillisissä aikeissaan. Valheella on lyhyet jäljet ja rehellisyys maan perii, toteaa vanha kansanviisaus. Vaikka Pierre de Coubertin kannusti ”Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin”, hän tajusi myös vääränlaisen voitonhimon vaaran sanoessaan, että tärkeintä ei ole voitto, vaan rehti osallistuminen. Urheiluun, jos mihin, pitäisi kuulua rehellinen peli.

Lääkärin kutsumuksena on varjella terveyttä. Lääkärinvalassa sanotaan ”työssäni noudatan lääkärin etiikkaa”. Dopingiin osallistuminen ei lääkärille käy.

Takaisin