Vahvat oluet kuuluvat Alkoon

Lääkäriliitto vastustaa vahvojen oluiden ja viinien tuomista vähittäiskauppoihin. Normien purkua ei tule aloittaa alkoholin vapauttamisella kansanterveydellisistä syistä.

– Normien purkaminen terveyteen liittyvissä asioissa on perusteltua, kun se lisää terveyttä. Turvavyön käyttöpakko ja moottoripyöräilijän kypäräpakko ovat yhteiskunnan keinoja pelastaa elämää rajoittamalla yksilön vapautta. Näin on myös alkoholin myynti vain sitä varten perustetuissa kaupoissa, kuvaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

On selvää, että alkoholia myyvät tahot haluavat vapauttaa alkoholin myynnin. Yhtä selvää on, että siitä seuraisi lisää sairautta ja kuolemia. Alkoholin grammamääräinen myynti on suorassa suhteessa sen aiheuttamiin terveysongelmiin.

Jotta alkoholin terveydelle ja yhteiskunnalle aiheuttamia haittoja voitaisiin vähentää, tulee pyrkiä laskemaan sen kokonaiskulutusta. Tehokkain tapa vähentää alkoholin kulutusta on vaikuttaa sen hintaan, saatavuuteen ja markkinointiin.

– Miltei puolet alkoholijuomien kulutuksesta on THL:n mukaan mietoja juomia, kuten olutta. Jos vahvat oluet tuodaan ruokakauppoihin, niiden kulutus ja alkoholihaittojen määrä nousevat, Pälve sanoo.

Lääkäriliitto haluaa kohdistaa huomionsa yleisesti alkoholin perusteettoman myönteiseen imagoon yhteiskunnassa ja erityisesti lasten alkoholinkäyttöön sekä alkoholin vaikutuksiin liikenteessä, perheissä ja työelämässä.

– Lääkärit ovat keskeisiä toimijoita torjuttaessa ja tunnistettaessa alkoholin aiheuttamaa sairautta ja kärsimystä yhteiskunnassa. Lääkärien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten työ ei voi onnistua, jos koko yhteiskunta ei yhdessä toimi asian hyväksi. Yhteiskuntapolitiikan tulee toteuttaa vaikuttavaa terveyspolitiikkaa, Pälve toteaa.

Tänä päivänä yksikään suomalainen ei jää paitsi tarvitsemaansa alkoholijuomaa ja tarvittaessa se toimitetaan suoraan kotiin. Alkoholijuomien vapauttaminen Alkosta päivittäistavarakauppaan ei toteuta yhteiskunnan terveyspoliittisia päämääriä, vaan lisää kärsimystä, sairautta ja kuolemia. Siihen ei ole terveydellistä, taloudellista eikä inhimillistä perustetta.

Lääkäriliiton kannanotto alkoholihaittojen vähentämiseksi:
http://www.laakariliitto.fi/uutiset/linjauksia/suomen-laakariliiton-kannanotto-alkoholihaittojen-vaehntamiseksi/

Lisätietoa:
Toiminnanjohtaja Heikki Pälve, 050 564 7345

Takaisin