Lääkäreille ei makseta koronalisää

Julkisuudessa on väitetty, että lääkäreille maksettaisiin koronaepidemian aikaisia lisiä. 

 

Covid-19-epidemiaan varautuminen on suuri ponnistus terveydenhuollolle ja erityisesti tehohoidolle. Epidemia on vaatinut toimia erityisesti tehohoidon lisäämiseksi ja varmistamiseksi. Kokonaisvarautuminen ja tehdyt rajoitukset näyttävät tuottavan tulosta, sillä tehohoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrä on tasaantunut. 

Koronapotilaiden tehohoito on vaativaa ja edellyttää tehohoitolääkärin jatkuvaa läsnäoloa. Sen vuoksi teholääkäriresurssia näiden potilaiden hoitoon keskittyneillä teho-osastoilla on lisätty.

HUSin ratkaisun mukaan koronapotilaita hoitavilla teho-osastoilla työskentelevien lääkärien työaikoja on muutettu tavanomaisesta työvuorosuunnittelusta merkittävällä tavalla siirtämällä lääkärit 13 tunnin työvuoroihin. Lääkärisopimuksessa ei ole vuorotyötä toisin kuin yleisessä kuntasopimuksessa. Lääkärien työaika on 38 h 15min viikossa säännöllistä päivätyötä, ja sen lisäksi tulee päivystys, joka on normaalioloissa aina ylityötä viikkotyön lisäksi.  

Koska koko työaikajärjestelmä ja palkanmuodostumisperusteet on muutettu, on näille lääkäreille tästä muutoksesta aiheutuva ansionmenetys korvattu tehtävälisällä.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Tuula Rajaniemi, puh. 040 542 7211
neuvottelujohtaja Laura Lindholm, puh. 050 3574225

 

 

 

 

Takaisin