Kansalaisten ja potilaiden etu ohjaamaan terveyspalveluiden kehittämistä

Terveyspalveluiden välttämätöntä uudistamista ei saa alistaa kuntarakenneuudistuksen välikappaleeksi. Uudistus on toteuttava siten, että se mahdollistaa terveyspalveluiden tuottamisen ja kehittämisen potilaiden tarpeita vastaaviksi.

Lääkäriliiton mielestä osa nykyisistä sairaanhoitopiireistä on liian pieniä ja haavoittuvia, jotta ne voisivat tuottaa laadukkaita ja kattavia erikoissairaanhoidon palveluita. Ympärivuorokautisen, laadukkaan päivystyksen turvaamiseksi erikoissairaanhoitoa ei saa hajottaa entisestään.

Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito on järjestettävä saumattomaksi, jotta perusterveydenhuollolle turvataan riittävän vahva asema terveydenhuollon kokonaisuudessa. Saumattomat hoitokokonaisuudet ja riittävät resurssit turvaavat parhaiten potilaan hyvän hoidon.

Yliopistosairaaloilla on korvaamaton rooli lääketieteellisen tutkimuksen ja opetuksen keskuksina sekä uuden lääketieteellisen tiedon tuottajina. Siksi niiden asema on turvattava.

Taataan oikea-aikainen ja laadukas hoito

Palvelurakenneuudistuksen on vahvistettava palveluiden järjestämistä. Nykyinen ongelmallinen terveydenhuoltomme johtuu heikosta ja hajautetusta järjestämisosaamisesta. Järjestämisvastuu on organisoitava takaamaan oikea-aikainen ja laadukas hoito. Myös potilaiden valinnanvapauden pitää olla aitoa.

Lisätietoja: puheenjohtaja Raija Niemelä, puh. 040 731 6191 tai politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen puh. 040 546 5316

Takaisin