YEL-vakuutukseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä omaan eläkevakuutusyhtiöön. Ohessa kuitenkin tämän hetkistä tietoa.
Yrittäjän eläkevakuutus on yrittäjän vakuutuksista se, joka turvaa toimeentulon silloin, jos sairastuu tai menettää työkykynsä. Jokainen YEL-maksu sekä kasvattaa yrittäjän eläkettä että parantaa muuta sosiaaliturvaa. Myös tartuntatautipäiväraha määräytyy YEL-työtulon pohjalta.
Jos palkansaaja joutuu koronakaranteeniin, hän saa palkkaansa vastaavan päivärahan. Kela on muistuttanut, että tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa, kun viranomainen on määrännyt työntekijän karanteeniin ja hän joutuu olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Yrittäjillä tartuntalain mukainen päiväraha määräytyy voimassa olevan työtulon mukaan. Työtulon on hyvä olla riittävällä tasolla, jotta mahdollinen tartuntatautipäiväraha olisi riittävän suuri ja korvaisi täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen.
Jos yrittäjä sairastuu koronavirukseen, hän saattaa jäädä ilman tartuntatautipäivärahaa, jos YEL-vakuutus on jäänyt ottamatta. Vakuutus yksinään ei riitä, vaan sen on myös oltava riittävällä tasolla kattaakseen mahdollisen sairastumisen. Yrittäjän itse ilmoittama YEL-työtulo määrittää koko hänen lakisääteisen sosiaaliturvansa. Sen on syytä olla samalla tasolla yritystoiminnasta saatavien todellisten ansioiden kanssa.
Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä. Karanteenista tai eristämisestä tarvitaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätös. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL-vuosityötulon perusteella.
Eläkeyhtiöt voivat myöntää lykkäystä yrittäjien YEL-maksuihin ja jotkut yhtiöt ovat jo informoineet vakuutettujaan siitä.