Huolta poliisin virka-avun saamisesta

Poliisihallituksen tuore ohjekirje on vaikeuttanut poliisin virka-avun saamista. Lääkäriliitto on välittänyt sosiaali- ja terveysministeriöön tietoa kentältä tulleesta huolesta ja käytännön ongelmista.

Liiton tavoitteena on, että poliisi antaisi virka-apua voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti aina, kun se on välttämätöntä potilaan saamiseksi terveydenhuoltoon M1-tarkkailulähetteen tekemiseksi tai hoidon aloittamiseksi. Nykyinen sääntely mahdollistaa tilanteen, jossa virkasuhteinen lääkäri ei ole vielä henkilökohtaisesti tutkinut potilasta siinä vaiheessa, kun hänet noudetaan viime kädessä poliisin virka-apua käyttäen terveyskeskukseen tai sairaalaan.

Poliisihallituksen mukaan poliisi antaa virka-apua, jos sitä on pyydetty mielenterveyslain 31 §:ssä säädetyillä perusteilla, mutta poliisi arvioi virka-aputoimenpiteet aina erikseen. Tarvittaessa lääkäri voi tehdä myös MTL 30 §:n mukaisen ilmoituksen poliisille. Yhteydenotot poliisiin kirjataan potilasasiakirjoihin.

Sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa asiakkaiden ja potilaiden itsemääräämisoikeutta koskevan lainsäädännön valmistelua, minkä yhteydessä myös mielenterveyslain tahdosta riippumatonta hoitoa koskevia säännöksiä on mahdollista tarkentaa.

Lääkäriliitto seuraa asiaa jatkossakin aktiivisesti ja on tarvittaessa yhteydessä viranomaisiin. Tietoa virka-avun saamisen ongelmista voi lähettää liittoon: mervi.kattelus@laakariliitto.fi.

Takaisin